ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Därför ska du skicka spontanansökan

Joel Linde · 16 Okt 2015
Uppdaterad 21 Okt 2015
Karriärcoachen Charlotte Hågård berättar om fördelarna med en spontanansökan.

Karriärcoachen Charlotte Hågård berättar om fördelarna med en spontanansökan. Foto: Privat


Det finns många sätt att söka jobb, och ett som många finner väldigt framgångsrikt är att skicka en spontanansökan. Här är knepen för att göra det så bra som möjligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns inte alltid gott om lockande jobb att söka, smidigt uppradade i listor på nätet. Men det går att söka jobb ändå. Med en spontanansökan kan du hamna först i kön hos ett företag som gärna slipper en utdragen rekryteringsprocess.

Enligt en undersökning från Svenskt näringsliv framgår att chansen till jobb under de senaste åren varit större om du skickar in på vinst och förlust än om du går till arbetsförmedlingen. I SEB:s företagarpanel har 2 600 små och medelstora företag fått svara på frågan hur de hittat nya medarbetare.

Vanligast är rekrytering inom det egna kontaktnätet, men var tredje företag anställer sökande som har skickat in en spontan ansökan, eftersom det kan vara kostsamt och tidsödande att dra igång en rekryteringsprocess.

►LÄS MER: Rekryterarna avslöjar: Det tittar vi efter på ditt cv

Karriärexperten Charlotte Hågård, som bland annat skrivit ”Stick Ut”, ”Ansökningsboken” och ”cv-boken”, säger att en spontanansökan kan vara perfekt – om den görs på rätt sätt.

– Om jag får en spontanansökan så vill jag att den ska börja med att du visar att du är påläst och att du vet mycket om företaget, då blir man imponerad. Det är så man sticker ut från mängden, säger hon.

– Men att bara skicka slumpmässigt är ganska värdelöst faktiskt.

Charlotte Hågård menar att fokus bör ligga på att nätverka och ta reda på så mycket som möjligt om företaget, snarare än att skicka ut snabbt och mycket.

►LÄS MER: Sanningen om 7 vanliga myter om jobbintervjun

– Med till exempel Linkedin kan du både titta på vad företag håller på med, vilka som jobbar där och börja rikta in dig lite mer kring hur du ska formulera en spontanansökan.

Annat gäller så klart till exempel serveringsyrken där ingen specifik utbildning efterfrågas. Då kan det vara en jättebra idé med en generell spontansökan, menar hon.

– Rätt vad det är så säger någon upp sig och då kräver det inte så mycket av dem om de redan har en person som de snabbt kan kalla in.

Om du skickar en spontanansökan bör du också klargöra om det är du eller arbetsgivaren som förväntas följa upp. Till exempel ”jag ringer er om en vecka”. Eller ”hör av er om det låter intressant”.

►LÄS MER: Tio saker du borde tänka på efter jobbintervjun

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro