ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Därför ska du vara försiktig med flaskvatten till barnen

Simon Krona · 2 Mar 2016
Uppdaterad 27 Maj 2019
Ditt barns tänder kan påverkas av fluoriden i vattnet.

Ditt barns tänder kan påverkas av fluoriden i vattnet. Foto: Montage/TT


Att dricka vatten med höga halter av fluorid kan ge ditt barn vita fläckar på tänderna. Livsmedelsverkets toxikolog reder ut faran med flaskvatten.

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste dagarna har en debatt blossat upp i medierna efter en krönika i Aftonbladet angående flaskvatten som bland annat tog upp huruvida det är farligt för barn.

Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, menar att man från myndighetens sida bara kan se en fara.– Givetvis beror det på vilken typ av vatten det är. Vissa sorter, som exempelvis Ramlösa, har väldigt höga halter av fluorid och på de flaskorna finns det krav på att det måste finnas en varning på flaskan, säger hon till Metro.

►Läs mer: Så mycket vatten ska du dricka varje dag

Gränsvärdet för fluorid i flaskvatten är precis som i kranvatten 1,5 mg/liter. Exempelvis Ramlösa har halter på 2,7 mg/liter och har texten ”bör inte intas regelbundet av barn under sju år” på etiketten.

– Höga halter fluorid kan öka riskerna för så kallad dentalflouros vilket är en rent estetisk åkomma som kan ge vita fläckar på tänderna. Hos barn som fortfarande har mjölktänder håller tandanlagen fortfarande på att bildas och är inte färdigt så därför är riskerna högre för fläckar, säger Emma Halldin Ankarberg.

Hur ska man tänka kring barn och flaskvatten? – Någon gång ibland är det okej för dem att dricka exempelvis Ramlösa men inte för ofta. Vuxna kan ju dricka det varje dag men det bör inte barn göra så länge de har mjölktänderna kvar. Det handlar om att skydda de tänder som kommer senare. Sedan finns det tandläkare som har åsikter om kolsyran men från Livsmedelsverket är fluoriden det enda vi har synpunkter på, säger Emma Haldin Ankarberg som menar att det inte är någon fara så länge vattnet inte har högre fluoridhalter än just 1,5 mg fluorid/liter.

►Läs mer: Gästerna drack för mycket vatten – alkoholtillståndet drogs in

Men att hålla koll på vattnet som kommer från egna kranen är minst lika viktigt, menar hon.

– Man dricker ju oftast mer kranvatten än flaskvatten och det är bra att kolla så att även kranvattnet klarar gränsvärdet, särskilt om man har egen brunn. Hur mycket flaskvatten man kan ge sitt barn beror mycket på fluoridhalten i just kranvattnet så jag tycker att det är viktigare att kolla det egna vattnet, säger Emma Halldin Ankarberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro