ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Därför tror vi på konspirationsteorier

JENNI KARLSSON · 9 Mar 2016
Uppdaterad 19 Feb 2018
Clas Svahn är journalist och konspirationsteoriexpert, och förklarar att det är djupt rotat i oss att tro på en större makt än oss själva. Därifrån kommer intresset för konspirationsteorier.

Clas Svahn är journalist och konspirationsteoriexpert, och förklarar att det är djupt rotat i oss att tro på en större makt än oss själva. Därifrån kommer intresset för konspirationsteorier. Foto: Skärmdump/Ufo Sverige


Två plus två är fyra, förutom om det inte är så. När allting inte går ihop i världens sanningar finns andra möjliga svar, men hur uppstår alternativen? Experten Clas Svahn svarar på varför vi tror på konspirationsteorier.

klar

Artikellänk är kopierad

Clas Svahn om konspirationsteorier och varför många tror på dem.

CIA sprängde World Trade Center, det är kemikalier som släpps ut bakom flygplan för att göra människor sjuka och månlandningen var inte på riktigt. Så kan det låta bland alla de konspirationsteorier som finns. Varifrån teorierna kommer och om det ligger någon sanning i dem är däremot inte säkerställt.

Clas Svahn är journalist och expert på konspirationsteorier, och han förklarar att uppkomsten till teorierna kan bero på att det finns ett slags behov hos alla att tro på någonting större som ligger utanför vår egen kunskap.

– Det går hand i hand med gudar och tron på att vi är del av någonting större. Det är djupt rotat inom oss att tänka på det här viset.

►LÄS MER: Gammalt hat gömmer sig i nya konspirationsteorier

Så vad är egentligen en konspirationsteori, jo i grunden är det enkelt. Minst två personer som planerar något mot en tredje kallas för en konspiration. Teorierna kommer i sin tur sedan från personer som känner sig maktlösa och oförstående för vad som händer i världen och kommer fram till ett annat sett att se på saker. Och på den vägen är det. Konspirationsteorierna har funnits med länge, men på senare tid har de fått ett uppsving.

– Att teorierna är stora idag beror till stor del på populärkultur. Serien Arkiv X födde tanken på att det skulle finnas utomjordningar och hemliga sällskap som vet mer än vi, berättar Clas och fortsätter förklara.

– Det är de maktlösas sätt att beskriva sin vanmakt. Det räcker med en enda sak som vi inte förstår så börjar vi måla upp en bild om vad makten gör med våra liv.

►LÄS MER: Sex teorier om vad som händer efter döden

På ytan är en konspirationsteori en förenkling på någonting som är svårt att förstå. Men gräver man djupare gör teorierna bara ämnet mer invecklat.

– Okunskap föder konspirationsteorier. Man tror att om enstaka pusselbitar inte passar in betyder det att hela pusslet i sig är fel. Men letar man tillräckligt så hittar man bitarna ändå, säger Clas Svahn.

Tror du själv att det finns sanning i någon eller några konspirationsteorier?

– Jag har tittat på många av de stora: Palmemordet, månlandningen, 11 september-attacken, utomjordingar och så vidare. Och ingen av dem håller när man granskar dem i sömmarna. Så nej, jag har svårt att tro att det finns sanning i någon.

– Det sägs att det inte finns någon rök utan eld. Men trots att det verkar brinna på många platser samtidigt så kan ju inte alla eldsvådor komma från en teori som är riktig. Det kan inte finnas 40 förklaringar som stämmer, även om det kanske finns 40 som låter bra.

►LÄS MER: För många sammansvurna röjer bluffen

Trots att Clas själv inte hittat någon konspirationsteori han inte kunnat sticka hål på så är han ändå öppen för att ompröva ifall det skulle behövas.

– Det är nyttigt att vara skeptisk, men en del sanningar måste man lära sig att leva med. Men självklart ska man alltid vara öppen för att omvärdera om de sanningarna skulle komma att ändras.

I frågan om månlandningen var bluff är han däremot säker, det finns ingen chans att Neil Armstrong och hans gäng inte var på månen.

– Det krävs minst 100 000 personer som håller tyst om det ifall det skulle vara så. Och att ryssarna ska ge amerikanerna vinsten till månen trots att det inte är sant är inte troligt, de hade aldrig någonsin hållit käft, skrattar han.

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro