ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: De är väldigt farliga”

Clarence Frenker · 19 Nov 2013
Uppdaterad 19 Nov 2013
Den 14 september skulle vänsterextremaRevolutionära fronten protestera mot Svenskarnas partis marsch i Stockholm. Då misshandlade de en man och filmade attacken.   

Den 14 september skulle vänsterextremaRevolutionära fronten protestera mot Svenskarnas partis marsch i Stockholm. Då misshandlade de en man och filmade attacken.    Foto: Youtube


För Anders Bergman, författare och expert på europeisk vänster- och högerextremism, kommer tisdagens tillslag inte som någon överraskning. Enligt honom har den autonoma vänstern i Sverige blivit allt våldsammare och mer konfrontationsbenägen. Antingen leder det här till att de blir rädda och trappar ner eller så blir de ännu mer fanatiska”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

M annen beskrevs som nazist, men enligt polisen har inget framkommit om några sådana kopplingar.
M annen beskrevs som nazist, men enligt polisen har inget framkommit om några sådana kopplingar.Foto: Youtube
Foto: Youtube
Foto: Youtube
Foto: Youtube

Flera personer som uppges ha kopplingar till vänsterextrema Revolutionära fronten greps på tisdagen i en samordnad gryningsräd mellan polismyndigheterna i Södermanland, Västmanland, Stockholm och SÄPO. Brottsmisstankarna avser bland annat en grov misshandel i centrala Stockholm dem 14 september i år där Revolutionära fronten själva filmade misshandeln av en person i samband med en nazistdemonstration.

– Med tanke på vad som hänt på sistone med de upprepade attackerna mot medlemmar i Svenskarnas parti och Sverigedemokraterna är jag inte förvånad. Jag har länge varit rädd att det ska gå åt det här hållet, säger Anders Bergman, författare och expert på europeisk vänster- och högerextremism.

SÄPO uppskattar att det i dag finns ett 100-tal brottsaktiva vänsterextremister i Sverige. De flesta tillhör Revolutionära fronten och enligt Anders Bergman, som länge följt den vänsterautonoma utvecklingen i Sverige, har gruppen blivit allt mer våldsbenägen.

– De är väldigt farliga, det har jag sagt länge. Men samtidigt tror jag inte att de riktigt förstår vad konsekvenserna blir av sitt handlande. Dels i form av repressalier från samhället men också vad det skulle innebära i någon form av bredare samhällskontext och för utvecklingen i Sverige om någon exempelvis skulle dö, säger han.

Revolutionära fronten beskrivs som en militant vänsterextrem organisation som växte fram ur Afa i början av 2000-talet.

Enligt Ander Bergman präglas organisationen av våldsromantik och dess medlemmar hålls hemliga. Inspiration hämtas, enligt Bergman, bland annat från extremvänstern i Italien på 70-talet och Tyskland på 80-talet, som då präglades av våld.

– Det är en liten sekt som precis som delar av extremhögern tror att det pågår ett krig i Europa. Det här är en väldigt olycklig utveckling på flera sätt, säger han.

Vilken effekt tisdagens tillslag får inom organisationen är enligt Anders Bergman ännu ovisst.

– Antingen leder det här till att de blir rädda och trappar ner eller så blir de ännu mer fanatiska och börjar ge sig på nazisterna mer öppet och även attackera näringslivet och företrädare för den svenska staten. Därför är det väldigt viktigt när man gör sådan här ingripanden att man bemöter dem på rätt sätt så att det inte triggar fram ytterligare våld. De här grupperna söker med ljus och lykta efter martyrer som utsatts för felaktiga ingripanden eller blivit skadade.

Läs mer:Vänsterextrema misshandlade turist för PR-film

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro