ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Det här är det viktigaste i det orange kuvertet

Erik Glanell · 22 Feb 2017
Uppdaterad 22 Feb 2017
Pensionsexperten Monica Zettervall på Pensionsmyndigheten tycker att man ska kolla lite extra på premiepensionen i sitt orange kuvert.

Pensionsexperten Monica Zettervall på Pensionsmyndigheten tycker att man ska kolla lite extra på premiepensionen i sitt orange kuvert. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Tomas Oneborg/SvD


Du upptäcker förskräckt det orange kuvertet bland posten. Var inte rädd. Metro har pratat med experten Monica Zettervall om hur du ska tackla pensionsbeskedet. Du kanske inte ens behöver öppna det...

klar

Artikellänk är kopierad

Om man är 29 år som jag måste man över huvud taget öppna kuvertet då?– Bra fråga, egentligen inte. I det orange kuvertet får du ingen helhetsbild. Då ska du i stället logga in på webben på minpension.se och göra en pensionsprognos över hela din pension. Där ser du förutom din allmänna pension (som redovisas i det orange kuvertet) även din tjänstepension från arbetsgivaren och om du har ett privat pensionssparande, säger pensionsexperten Monica Zettervall på Pensionsmyndigheten.

Vad är det viktigaste i kuvertet?– Det jag skulle säga är att ta en titt på premiepensionen. Avgifterna i premiepensionssparandet urholkar ditt sparande. Väljer du mellan några få liknande fonder i samma kategori är det därför bra att välja den med lägst avgift. Värdeutvecklingen på fonder är svår att förutse, men avgifterna är kända i förväg. Längst ner på sida två i pensionsbeskedet kan du se vad den genomsnittlige pensionsspararen har för värdeförändring och fondavgift.

Så det är där du kollar hur du ligger till helt enkelt? – Ja, precis, men kom ihåg att det inte är premiepensionen som är den största delen av din allmänna pension. Den största delen kallas för inkomstpension och den påverkas av Sveriges ekonomi och lönernas utveckling.

Måste man bry sig om vilka fonder pensionen är placerad i?– Om man inte är intresserad så är bättre att låta pensionen ligga kvar i den förvalda fonden som heter AP7Såfa. Det viktigaste är att inte ta hjälp av oseriösa företag som ringer och vill sälja på dig något kring premiepensionen. När vi har tittat på hur det går för de fonderna som säljs över telefon så är det oftast kunden som förlorar på det. Gör man inte något val så är man ingen förlorare, vill man däremot välja själv så kan man ta hjälp av Pensionsmyndighetens fondvalsguide.

Hur viktigt är ett privat pensionssparande?– Det absolut viktigaste för pensionen är att jobba, helst heltid och att försäkra sig om att arbetsgivaren sätter undan pension för dig. Då tjänar du in både allmän pension och tjänstepension. Om du gör en pensionsprognos och inte tycker att det räcker, då kan du spara privat. Om du saknar tjänstepension från din arbetsgivare eller är företagare då behöver du spara själv för att kompensera att du inte har tjänstepension. Man ska ha klart för sig att för de allra flesta så är det privata sparandet den minsta delen av den totala pensionen. För dagens pensionärer så är det privata sparandet cirka 5-6 procent av den totala pensionen. Jag säger inte att det är dåligt att spara privat, men många tror att det privata sparandet är den viktigaste och största delen. För de allra flesta är den allmänna pensionen störst, sen tjänstepensionen och minst den privata pensionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro