ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Det här bör du inte göra när du åker kollektivt

Emma Österberg · 2 Dec 2016
Uppdaterad 5 Dec 2016
Etikettexpert Sofia Larsson tycker att man ska försöka att inte "paja stämningen mer än nödvändigt" för sina medresenärer.

Etikettexpert Sofia Larsson tycker att man ska försöka att inte "paja stämningen mer än nödvändigt" för sina medresenärer. Foto: Hasse Holmberg/TT/Emily Dahl


Använd hörlurar och lämna plats åt dina medpassagerare. Det är några av etikettexperten Sofia Larssons bästa tips på hur man bör uppföra dig i kollektivtrafiken. "Det är ingen kryssning i Karibien att åka kommunalt, men man behöver ju inte paja stämningen mer än nödvändigt."

klar

Artikellänk är kopierad

Bredvid dig på bussen sitter någon och sminkar sig, mittemot dig smaskar någon högt och ljudligt medan en tredje person skrattar rakt ut åt ett videoklipp som hen kollar på – utan hörlurar.

Med största sannolikhet har de flesta någon gång upplevt att de stört sig på något som ens medpassagerare i kollektivtrafiken har sysslat med. Att tvingas dela fysiskt utrymme och ljudbild med människor som vi inte valt själva tror etikettexperten Sofia Larsson kan vara den främsta orsaken till att vi tenderar att störa oss på våra medresenärer.

– Ofta åker vi kommunalt på tider när vi kanske inte är våra främsta jag, halvvakna på morgonen eller trötta efter jobbet. Men sedan kan man ju välja själv i hur pass stor grad man irriterar sig, man har ju verkligen ett val, säger hon.

►LÄS MER: Här är 8 saker du inte får göra i kollektivtrafiken

Själv tycker hon det är värst när folk suckar, stönar och himlar med ögonen över ”små vardagliga olägenheter”.

– Det är ingen kryssning i Karibien att åka kommunalt, men man behöver ju inte paja stämningen mer än nödvändigt, säger etikettexperten Sofia Larsson.

Får man bära ryggsäck på tunnelbanan?

– Det är ju egentligen bara ett problem när det är riktigt trångt. Men har man möjlighet så kan man ju ta av den och ställa den mellan benen, för att skapa lite mer utrymme.

Är det okej att ta med cykeln på tåget eller att frakta stora paket i kollektivtrafiken. Och hur är det med barnvagn?

– Ja, vad ska man säga, livet pågår för alla hela tiden och ibland måste man ta sig till platser med saker. Mest krångligt är det ju för en själv att åka kommunalt och jag tror att de flesta som har råd väljer andra lösningar vid sådana tillfällen. Mot de som inte har det kan vi ju vara solidariska och hjälpa till i mesta möjliga mån.

Får man ta upp mer än ett säte?

– Där får man känna av situationen, om man sitter på en halvtom buss är väl inte det hela världen. Men kommer det på en massa folk ska man självklart se till att så många som möjligt får sitta.

Är det okej att lägga upp fötterna på sätet?

– Det känns ju onödigt. Samtidigt har man råkat ut för personer som är "inte-ha-fötterna-på-sätet"-poliser, som skällt ut en för att man råkat snudda vid ett säte med en helt torr sko. Där anser jag att de är de som står för etikettbrottet.

Hur är det här med att prata i telefon, är det okej?

– Den moderna människan måste ha möjlighet att tala med kolleger och familj medan de är på resande fot, det är ju på gott och ont att vi är ständigt tillgängliga, men så är läget. Men man kan ju gärna tänka på att inte tala onödigt högt, samt ta sig en funderare på om konversationen går att ta på chatt eller liknande.

Får man titta på videoklipp utan hörlurar?

– Det där är en av grejerna jag stör mig mest på själv, hur kan man tycka att det är okej att göra så? Skaffa ett par hörlurar eller titta på klippen med ljudet av. Eller hemma med ljud!

Att fixa till sig, så som att sminka sig och fila naglarna, är det okej?

– Så länge man inte spiller färg eller sprider en massa doft omkring sig så tycker jag att det är helt okej. Det händer väl alla att man är försovit sig någon gång och behöver komma ikapp på tunnelbanan/bussen.

Får man äta eller dricka när man åker kollektivt?

– Bör ju undvikas i mesta möjliga mån, men ibland måste man. Välj något som inte kladdar eller smular.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro