ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Det kan vara bra för Saab

Patrick Ekstrand · 18 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Saab Automobile kan knoppas av och bli ett självständigt bolag nästa år. Det meddelade ägaren GM i natt. Ett väntat beslut som gör det lättare att sälja Saab, säger fordonsindustrianalytikern Matts Carlsson.Han ser positivt på avknoppningen, som kan ske i januari.– Saab är i dag vingklippt och integrerat i GM och därmed svårsålt. Om det vänder och det går bra så kan de behålla företaget. Annars finns det säkerligen att antal asiater, inte minst kineser, som vill köpa Saab.

Men för att det hela ska bli lyckosamt krävs att konjunkturen ljusnar.– Med lite tur och mycket skicklighet kan det här bli spännande, säger Carlsson.Saab måste enligt Carlssons analys komma med nya modeller, helst med miljöfokus, för att lyckas.

Han säger att han skulle se positivt på framtiden om han jobbade i Trollhättan.– Paradoxalt nog kan det här innebära att man lägger mer produktion i Trollhättan. Carlsson säger att trycket på regeringen om stödpengar förmodligen ökar efter beskedet.– Och det är rimligt att tro att GM även vill att leverantörerna ska ta sin del och skriva ner en del av fordringarna de har på Saab. På uppsidan är det att de då har en kund kvar i Saab.

Alternativet, en nedläggning, skulle bli förödande. 4 800 Saabanställda skulle mista jobben.– Sedan får man lägga på en faktor på fyra fem, säger Carlsson och syftar på jobb hos allt från underleverantörer till pizzerior.– Det handlar om mellan 15 000 och 20 000.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro