ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Flyktingar kan drunkna i Öresund om vi stänger gränserna

Joel Linde · 26 Nov 2015
Uppdaterad 26 Nov 2015
Joakim Ruist tror inte att det är otänkbart att människor försöker ta sig sjövägen in i Sverige nu när asylmottagningen stramas åt.

Joakim Ruist tror inte att det är otänkbart att människor försöker ta sig sjövägen in i Sverige nu när asylmottagningen stramas åt. Foto: Erland Vinberg/TT, Carina Gran/ Handout/ TT


Efter att Sverige skärpt kraven för att minska antalet asylsökande i landet ser migrationsforskaren Joakim Ruist det som möjligt att människor kommer försöka ta sjövägen till Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

På tisdagen kom beskedet från regeringen: Sverige vidtar flera åtgärder för att kraftigt minska antalet asylsökande i landet.

Men det som har beskrivits som regeringens yttersta steg är i själva verket snarare ett sätt att förbereda svenska folket på det slutgiltiga beskedet – att Sverige helt stänger sina gränser, menar nationalekonomen och migrationsforskaren Joakim Ruist.

►LÄS MER: Så vill regeringen skärpa kraven på flyktingar

– Jag tror inte att de här åtgärderna kommer ha sådär jättestor effekt, utan att vi fortfarande kommer att ha ett inflöde som är åtminstone nästan så högt som det har varit hittills. Och det är nästan ingen som tror att det kommer vara någon bra idé i längden, säger Joakim Ruist.

Och utvecklingen härifrån kan komma att gå snabbt, tror han. Dock skulle en kall vinter kunna minska antalet asylsökande, men om inte det händer tror han att vi skulle kunna se stängda gränser inom 2-3 månader. Och när det blir allt svårare att komma till Sverige lagligt, ökar också sannolikheten för att människor försöker smita in i Sverige.

►LÄS MER: Flyktingarna: "Regeringen kommer att tänka på oss"

– Det krävs inte mycket till gummiflotte för att ta sig mellan Helsingör och Helsingborg. Jag skulle inte bli förvånad om det skulle inträffa något drunkningsfall i Öresund, men det är inget jag ser framför mig att det skulle hända i någon stor skala.

Men att stänga gränsen skulle vara det sämre av två alternativ, skriver Joakim Ruist i en debattartikel i Dagens industri. Dels är det väldigt kostsamt och resurskrävande att avsätta så pass många poliser för arbetet, och dels skulle det minska produktiviteten i Malmö-Köpenhamn-regionen, skriver han.

Det mindre dåliga sättet hade i stället varit att erkänna att det finns en gräns för hur många flyktingar Sverige kan ta emot varje år, och sedan låta människor ansöka om asyl på håll. På så sätt behöver vi inte lägga resurser på att mota bort folk, och ingen behöver åka hit för att söka.

– Det har varit det bästa sättet länge. Det är egentligen vad EU borde gjort för 30 år sedan när man så att säga började med att aktivt försöka mota bort människor för att hindra dem från att söka asyl.

►LÄS MER: Nu införs passkontroller – när du åker till Norge

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro