ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Han får stå för konsekvenserna”

Evelina Olsson · 13 Feb 2014
Uppdaterad 13 Feb 2014

Efter flera försök lyckades Malmöparet till slut få barn. Men mannen hävdar att han blev tvillingpappa mot sin vilja och att han endast gick med på att hans fru skulle insemineras med ett ägg medan kvinnan valde att sätta in två.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu kräver han att faderskapet till barnen upphävs. Anna Singer, professor i civilrätt och expert på familjerätt vid Uppsala Universitet, anser att mannens chanser att vinna fallet är små.  – Risken finns att även ett inseminerat ägg kan dela sig och resultera i tvillingar, säger hon.

Ärendet avgörs i Malmö tingsrätt på torsdagen. Mannen är inte biologisk pappa till barnen, men då han är gift med kvinnan och har godkänt behandlingen är han juridiskt sett barnens far. I handlingarna som lämnats in till tingsrätten framgår det att mannen gått med på behandlingen men att det bara var kvinnan som skrev under och godkände insättning av två ägg, vilket skedde på en klinik utomlands. 

– Den enda chans han har som jag ser det är att visa att han uttryckligen bara samtyckt till ett ägg och styrka detta genom exempelvis ett skriftligt bevis. Men även då är chansen väldigt liten, behandlingar som denna kan inte omfattas av den typen av inskränkningar och villkor, säger hon.

Huvudregeln, enligt Singer, är att mannen samtyckt till behandlingen. 

– Av hänsyn till barnens bästa får han stå för konsekvenserna, säger hon. 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro