ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Här är riskerna med tidig elitsatsning hos barn

Simon Krona · 9 Feb 2018
Uppdaterad 9 Feb 2018
Jacob Gudiol, leg fysioterapeut.

Jacob Gudiol, leg fysioterapeut. Foto: Foto: Shutterstock/Simon Krona


Det finns inga bevis för att det ökar proffschanserna – däremot verkar det medföra flera risker. I serien "Metro förklarar" berättar Jacob Gudiol, leg. fysioterapeut, om forskningen som finns kring tidiga elitsatsningar bland barn och unga.

klar

Artikellänk är kopierad

Jacob Gudiol, leg. fysioterapeut, om forskningen som finns kring talangutveckling.

Det låter kanske logiskt: Ju mer du tränar på någonting desto bättre blir du på det. Enligt den så kallade 10 000-timmarsregeln kan du bli expert på vad som helst bara du lägger ner 10 000 timmars träning på det. Och om du ska hinna med det krävs det såklart att du börjar tidigt.

Problemet är att det inte finns några bevis för att det här stämmer – varken för 10 000-timmarsregeln eller påståendet att tidiga elitsatsningar skulle öka proffschanserna.

– Vissa blir elit på bara 3 000 timmars träning, medan andra kan träna i 20 000 timmar utan att nå elitnivå, säger Jacob Gudiol, leg. fysioterapeut i ett avsnitt av serien Metro förklarar.

Att studera talangutveckling är mycket svårt. Det skulle ta flera år att jämföra olika sätt att utveckla talanger. Dessutom hade det varit svårt att göra det på ett etiskt sätt.

Det som går att göra är att titta på annan forskning och se åt vilket håll den pekar.

– I dag vet vi att de som börjar satsa på sin idrott innan gymnasieåldern oftare tröttnar och slutar med idrott helt och hållet, säger Jacob Gudiol.

De verkar också få en sämre koordinationsförmåga jämfört med andra barn och unga som håller på med flera idrotter.

– Detta tror man kan öka skaderisken, och vi vet att bland elitidrottare i dag så är skaderisken högre bland de som satsade tidigt. De verkar också få en kortare karriär på högsta nivå.

Samtidigt råder det ingen tvekan om att man behöver träna väldigt mycket för att bli riktigt bra på en idrott. Toppidrottare som börjat satsa senare har inte suttit stilla resten av tiden, utan de har sysslat med flera idrotter eller spontanidrottat i samband med lek.

– I dag är i princip alla organisationer emot tidig satsning. Det är väldigt få unga som når elitnivå, och det går därför inte att motivera tidig satsning när vi vet att det ökar risken för att barnen ska sluta idrotta helt och hållet samtidigt som det antagligen kommer öka skaderisken, säger Jacob Gudiol.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro