ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten inför partiledarvalet: Otroligt allvarlig situation

Sophie Tanha · 13 Jun 2019
Uppdaterad 13 Jun 2019

Med nöd och näppe knep de ett mandat i EU-parlamentet, ett nederlag för partiet som har unionen som hjärtefråga. Enligt opinionsundersökningar riskerar de att hamna under fyraprocentsspärren till nästa val. Liberalernas val av partiledare kan komma att avgöra partiets framtid i svensk politik.

klar

Artikellänk är kopierad

Svend Dahl är statsvetare och chef för Liberala nyhetsbyrån. Enligt honom handlar partiledarvalet om vilken framtoning och profil partiet ska ha i framtiden:

– Alla är ense om att här finns det en otrolig allvarlig situation där Liberalerna de facto riskerar att åka ur riksdagen 2022. Kortsiktigt är det vad partiledarvalet handlar om, långsiktigt handlar det om vilken inriktning partiet ska ha.

LÄS MER
Därför lyckades liberalerna inte i valet – här är listan

Två olika förebilder

Det finns enligt Svend Dahl två politiska förebilder som partimedlemmarna kan snegla på när ledaren ska utses. Dels den folkpartistiske gamla partiledaren Bengt Westerberg som vände en kris till ett framgångsval 1985, som definierar Erik Ullenhags profil. De andra, som förespråkar Nyamko Sabuni kan ha tagit inspiration från hur Ebba Busch Thor vände Kristdemokraternas få procent till de tvåsiffriga resultat de har nu.

– Det är dels den gamla bilden av Folkpartiet som ett intellektuellt parti med lite lågmäld framtoning och tydligt engagemang för socialpolitiska frågor som lägger vikt på ekonomin. Dessa väljare tilltalas av Erik Ullenhag. Den andra idén är tanken på att detta allvarliga läge kräver radikal förändring. Då har man en förhoppning att Nyamko Sabuni ska kunna fånga upp nya gruppers uppmärksamhet som Busch Thor gjorde för Kristdemokraterna.

Vad gäller sakfrågorna är de enligt Svend Dahl inte lika viktiga inför valet till partiledare som profileringen. Alla kandidater är överens om att hålla januariavtalet intakt, även om Pehrson var mot överenskommelsen från början. Frågan om vilket block Liberalerna ska samarbeta med kommer inte avgöras snabbt:

– Här kommer opinionssiffrorna vara avgörande, fortsätter de vara dåliga kommer januariöverenskommelsen ifrågasättas oavsett vem som blir partiledare.

Viktigaste frågan

Möjligtvis skulle integration kunna bli en sakfråga som lyfts fram hos de annars ganska samstämda kandidaterna. Enligt Liberalernas valutvärdering för 2018 splittrade frågan partimedlemmarna, som menade att det var svårt att prata om integration med väljarna.

Ullenhags “snälla” inriktning vill öppna upp Sverige för familjeåterföring igen och fokusera integrationsfrågan på situationen i utsatta stadsdelar och förorter. Sabuni ställer frågor om varför människor lockas till Sverige i första hand och vill ändra bilden av Sverige som får människor ta sig hit. Vad gäller integration står hon fast vid utspelen hon gjorde som integrationsminister 2006, där hon föreslog ett slöjförbud för barn och ungdomar under 15 år. Johan Pehrson står i migrationsfrågan, som så mycket annat, mellan Ullenhag och Sabuni. Pehrson förespråkar kraftfull integrationspolitik som i sin tur ska leda till att Sverige kan fortsätta hjälpa människor på flykt.

– Många beskriver Pehrson som en kompromisskandidat – någon man skulle kunna enas kring ifall de två huvudkandidaterna faller bort. Man kan se det som att Pehrson själv vet att han sannolikt inte blir partiledare, men att han satsar på att profilera sig för att få en annan tung roll, oavsett partiledare. Jag skulle beskriva partiledarvalet som en fråga om huruvida det ska vara Ullenhag eller Sabuni, säger Svend Dahl.

LÄS MER
Experten om Liberalernas ras: "Driver frågor som inte har väljarstöd"
klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro