ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Inget julrekord i år

metro · 26 Okt 2012
Uppdaterad 26 Okt 2012
– För  just den här butiken bedömer vi att julhandeln kommer att se ut ungefär som  de tre senaste åren, med varken någon minskning eller någon ökning, säger  Michael Bäck, butikschef på BR Leksaker i Gallerian, Stockholm

– För  just den här butiken bedömer vi att julhandeln kommer att se ut ungefär som  de tre senaste åren, med varken någon minskning eller någon ökning, säger  Michael Bäck, butikschef på BR Leksaker i Gallerian, Stockholm Foto: Henry Lundholm


Oron inför årets julhandel är stor. Varsel, konkurser och kalendereffekten är några faktorer som gör att handeln i december kan backa för första gången sedan 1995.

klar

Artikellänk är kopierad

Hela 16 år i rad har svensk julhandel slagit rekord, om än med betydligt mindre ökningar de senaste åren. Och i år finns en risk för att trenden bryts, enligt Lena Larsson, vd för HUI Research som gör de årliga rapporterna om svensk julhandel.

– Det finns inga garantier när man ser hur situationen ser ut nu och hur den har utvecklats under hösten. Ett stort frågetecken är den ekonomiska oron i omvärlden och hur den påverkar Sverige och konsumtionen här, säger Lena Larsson.

Industriernas varsel och konkurser inom detaljhandeln väntas också påverka julhandeln negativt:

– Det är naturligtvis oroväckande. Varsel är nästan värre än faktisk arbetslöshet, eftersom varsel skapar en stor oro hos konsumenterna och en ovisshet om hur framtiden ser ut. Då är det risk att konsumtionen stoppas upp och det har vi redan sett till en viss del – inom vissa branscher är det redan oerhört tufft.

Att det är ”de anställdas jul” – det vill säga att man bara behöver ta ut några få semesterdagar för att få långledigt över helgerna – kan leda till ovanligt många utlandsresor. Det gynnar naturligtvis inte heller svensk julhandel.

– Sedan kan en sådan enkel sak som snö påverka åt båda hållen. En vit jul är positiv för flera branscher inom handeln, säger Lena Larsson.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro