ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Inte omöjligt att Lööf blir statsminister

David Peterson · 16 Nov 2018
Uppdaterad 16 Nov 2018
Det är inte omöjligt att C-ledaren själv förs fram till en statsministeromröstning, enligt en statsvetare.

Det är inte omöjligt att C-ledaren själv förs fram till en statsministeromröstning, enligt en statsvetare. Foto: IBL


Annie Lööf (C) ska sondera genom att släppa fokuset på statsministerposten. Men det är inte omöjligt att C-ledaren själv förs fram till en statsministeromröstning. "Jag förutsätter att en del av det här sonderingen handlar lite om det," säger statsvetaren Mikael Sundström.

klar

Artikellänk är kopierad

Centerpartiet fick 8,6 procent av rösterna i valet 2018. Moderaterna blev elva procent större och Socialdemokraterna nästan 20 procent. Ändå kan det bli Annie Lööf som blir statsminister.

– Det är inget som är trivsamt att acceptera om man är S eller M och det skulle kräva en hel del. Men jag förutsätter att en del av det här sonderingen handlar lite om det, säger Mikael Sundström, doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet som har forskat på Centerpartiet.

Övertala Löfven

En väg framåt skulle kunna vara att övertala Socialdemokraterna om att tolerera en mittenregering där Lööf är statsminister.

– Men för att S ska ge stöd till C så är det massor av sakpolitik där man måste mötas. Det blir den stora utmaningen, hur hon ska göra för att bända upp det här. En utmaning är att övertala Löfven om att han inte kommer kunna bli statsminister, säger Mikael Sundström.

Dessutom finns det en ilska inom Moderaterna och Kristdemokraterna över att Centerpartiet och Liberalerna röstade nej till Kristersson i statsministeromröstningen.

– Det kan nog finnas en del i borgerlighet som är så förbannade att de kanske skulle rösta nej till Lööf bara för sakens skull, säger Mikael Sundström.

Samtidigt är skillnaderna mellan de båda blockens politik egentligen inte så stor, enligt Sundström. Lööf sitter dessutom i en stark förhandlingsposition, Centerpartiet är ett av Europas rikaste partier och skulle därför inte ha några problem med den finansiella biten av ett nyval.

– De har också redan skakat av sig väljarna som ville ha samarbete med Sverigedemokraterna, säger Mikael Sundström.

Inte upp till Lööf

Men i slutändan är det inte upp till Annie Lööf.

–  Hon kan planera vad hon vill men det är talmannen som bestämmer. Det måste vara av intresse för alla partiledare och att sälja in den idéen för ett så litet partiet blir svårt. Men i det här politiska läget verkar inget vara omöjligt. Ingen vet vad som händer, säger Mikael Sundström.

Annie Lööfs sonderingsuppdrag sträcker sig fram tills torsdag. Men det är möjligt att uppdraget förlängs om hon anser att sonderingarna lett framåt. Lööf har själv sagt att hon beredd på att bli statsminister men att det inte är därför hon tagit på sig sonderingsuppdraget.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro