ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten listar: 5 Pridefestivaler i världen du måste besöka

Anna Åslund · 15 Maj 2018
Uppdaterad 16 Maj 2018
Steve Taylor är media- och kommunikationsansvarig på European pride organisers association, EPOA.

Steve Taylor är media- och kommunikationsansvarig på European pride organisers association, EPOA. Foto: Privat/Shutterstock


Om du planerar att besöka Europride i Stockholm och Göteborg i sommar kanske du får mersmak på färgglada festivaler. Enligt Steve Taylor på European pride organisers association finns det närmare 1000 Pridefestivaler i världen. För Metro listar han några av sina favoriter och varför de är värda ett besök.

klar

Artikellänk är kopierad

Han har varit på närmare femtio Pridefestivaler i världen och har inga planer på att sluta resa runt. Steve Taylor är media- och kommunikationsansvarig på European pride organisers association, EPOA, som är ett nätverk av Prideorganisationer i Europa och som bland annat äger rätten till titeln Europride. En av årets största händelser menar Steve Taylor är just Europride i Stockholmoch Göteborg.

– Det här blir det tredje Europride som hålls i Sverige, men första gången någonsin det hålls i två städer. Vi är väldigt spända på att se hur de här två städerna kommer att dela den här viktiga händelsen.

Europride har fokus på det land som festivalen arrangeras i men uppmärksammar även frågor om HBTQ-personers rättigheter ur ett större perspektiv.

– Europride är ett fantastiskt tillfälle för en Pridefestival varje år att ha fokus på hela Europa och det ger en stad och en Pridefestival möjligheten att visa resten av världen hur HBTQ-livet är där, säger Steve Taylor.

Han bor i London och förutom Isle of Wight Pride i hemstaden planerar han att besöka Pridefestivaler i Wales, Grekland och Danmark i år. Hans bästa Prideminne är från när han besökte Europride i Riga i Lettland 2015.

– Att bo i en stad som London gör att det är lätt att glömma alla svårigheter som HBTQ-personer kan möta i andra länder. Att delta i Europride i Riga, där hela Prideparken och paraden var omgiven av polis, var verkligen en påminnelse om varför Pride är så viktig.

pil
Steve Taylor listar sina topp 5 Pridefestivaler du kan besöka 2018

Pride i London, 9 juni – 7 juli 2018

– Pride i London är definitivt med på topplistan eftersom det är i min hemstad. Det är även den äldsta Pridefestivalen i Europa och var den första att arrangera Europride 1992. Det är ett fantastiskt, inkluderande event som lockar miljoner människor ut på gatorna. Den fortsätter bara att växa och i år sträcker den sig över fyra veckor och är kanske den största Pridefestivalen i världen, säger Steve Taylor.

Pride i New York, 14 – 24 juni 2018

– New Yorks Pride är ett självklart val. Även om det inte är den äldsta Pridefestivalen så var det på Stonewall Inn (en gaybar, reds anm.) i New York som Priderörelsen föddes 1969. Och nästa år, för femtioårsjubileet av Stonewall-upploppen, så kommer New York Pride att arrangera Worldpride. Det kommer bli en helt fantastisk upplevelse och jag kan inte bärga mig, säger Steve Taylor.

Prideveckan i Köpenhamn, 13 – 17 augusti 2018

– Köpenhamn är min favoritstad i världen – jag är ledsen att säga det till den svenska publiken. Men Köpenhamn Pride är verkligen ett fantastiskt, roligt och inkluderande event och deras team gör ett jättebra arbete i att se till att det finns något för alla där. 2021 arrangerar de både Worldpride och Eurogames, det blir ett fantastiskt event som kommer att visa precis hur HBTQ-vänligt Skandinavien är, säger Steve Taylor.

Pridefestivalen i Belgrad, 10 – 16 september, 2018

– Hittills har jag nämnt tre Pridefestivaler i accepterande städer där HBTQ-personer lever i relativ säkerhet och med lagar som skyddar deras rättigheter. Det är just därför jag vill lyfta Belgrad också och jag ser fram emot att åka dit i september. Deras första Pride som arrangerades 2001 blev förstört av våld och tusentals poliser närvarar varje år för att bevara lugnet. Förra året var det första utan något större våld och landets öppet lesbiska premiärminister Ana Brnabić deltog i paraden, säger Steve Taylor.

En Pridefestival i Sydamerika, Asien eller Afrika

– Slutligen rekommenderar jag att välja en Pride i Sydamerika, Asien eller Afrika. Det finns många otroligt modiga aktivister som arrangerar nya Prideevenemang på platser som Indien, Libanon och Centralafrika och stöd från internationella besökare kan ha en enorm inverkan. Kolla med din ambassad i landet du vill besöka och ta kontakt med de lokala aktivisterna. Interpride, den internationella Prideorganisationen, kan hjälpa dig att hitta dem, säger Steve Taylor.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro