ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten listar: 5 tips som fräschar upp ditt cv på nolltid

Anna Åslund · 19 Feb 2018
Uppdaterad 19 Feb 2018
Enligt cv-experten Birgitta Möller finns det en hel del överflödiga detaljer i ditt cv som du ska ta bort för att göra det enklare för läsaren.

Enligt cv-experten Birgitta Möller finns det en hel del överflödiga detaljer i ditt cv som du ska ta bort för att göra det enklare för läsaren. Foto: Peter Knutson/Shutterstock


Om du planerar att kasta dig ut i jobbsökardjungeln inom den närmsta tiden är det också hög tid att damma av ditt cv. Enligt Birgitta Möller, certifierad cv-expert, finns det en rad vanliga misstag många begår i sina cv:n – men som är lätta att fixa till.

klar

Artikellänk är kopierad

Strunta i dina egna mål

Ta bort allt det du skrivit högst upp i cv:t om dina drömmar och mål. Ett cv är till för att arbetsgivaren snabbt ska kunna se om du är rätt för den aktuella rollen och om du kan hjälpa företaget framåt. Precis som i det personliga brevet gäller det att ”get them at hello”. Det vill säga fånga läsarens uppmärksamhet direkt.

Städa bort överflödiga detaljer

Så länge en potentiell arbetsgivare inte planerar att skicka ett vykort till dig så behöver de heller inte veta vilken gata du bor på. I ditt cv räcker det med att du skriver vilken stad du bor i. Du behöver inte heller skriva ordet ”telefonnummer” framför ditt faktiska telefonnummer, läsaren känner troligtvis igen det ändå. Genom att rensa bort överflödiga tecken och ord får ditt cv ett mer städat intryck.

Använd aktiva verb

Skriv aldrig bara att du ”haft ansvar”. Alla har ansvar på jobbet och ordet säger egentligen ingenting. Använd dig istället av aktiva verb som ”planerande”, ”genomförde” och ”deltog” eftersom det ger en mer tydlig bild av din roll. I ditt cv kan du förklara dina tidigare yrkesroller med några korta meningar med max två rader på varje punkt.

Skriv ut förkortningar

Utgå aldrig från att den som läser ditt cv har koll på samma saker som du. Ett vanligt misstag många gör är att fylla sitt cv med massa förkortningar. Bara för att du har goda erfarenheter inom exempelvis IT-branschen och känner till alla yrkestitlar och förkortningar där betyder det inte att en rekryterare gör det. Skriv alltid ut alla namn och ord med förkortningen inom parantes en gång, sedan är det fritt fram att använda dig av bara förkortningen i resten av texten. Skippa alltid förkortningar som ”osv” och ”mm”.

Ljug aldrigFråga alltid dig själv om du kan stå för det du skriver i din ansökan. Enligt Birgitta Möller händer det att kandidater hittar på en universitetsexamen eller ljuger om prestationer på jobbet. Det är aldrig en bra idé. I dag är det väldigt lätt att kolla upp kandidater och om du har otur gräver någon på företaget noga i din bakgrund. Om du inte talar sanning och en potentiell arbetsgivare upptäcker det så saboterar du garanterat dina chanser att få jobba där.

LÄS MER
7 steg till ett perfekt personligt brev
pil
Om Birgitta Möller

Namn: Birgitta Möller.

Gör: Certifierad cv-expert, grundare av cv-hjälpen och föreläsare.

Läs mer: Fler tips om cv och personligt brev hittar du på www.metrojobb.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro