ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Mördare tänker annorlunda

Ann Hagman · 15 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Marianne Kristiansson är expert på gärningsmannaprofiler. 

Marianne Kristiansson är expert på gärningsmannaprofiler.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Marianne Kristian­s­­son, överläkare på rätts­-psykiatriska avdelningen i Huddinge och konsult vid rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp, har kartlagt män som begår upprepade sex- och vålds-brott:

Varför blir man serievåld­täktsman/mördare?– Det finns inte ett svar på det. Oftast rör det sig om personlighetsstörningar. 

Vad är det som driver dem?– När man träffar den här typen av gärningsmän märker man ofta att de har väldigt avvikande sätt att tänka och stora svårigheter med empati.

Blir de någonsin friska?– Det handlar ofta om grundläggande störningar i personligheten och det kan man inte bli frisk ifrån. Man måste lära sig att hantera störningen för att inte återfalla i brott. 

Nu utreder polisen fler kvinnomord

Efter mordet på Engla utreder polisen nu om 42-årige Anders Eklund kan ha dödat fler kvinnor. Han har redan erkänt mordet på Per 

Helena Andersson, 22, Mariestad 14 juni 1992. Hennes kropp har aldrig hittats, men hennes tillhörigheter påträffades i en skogsdunge.
Helena Andersson, 22, Mariestad 14 juni 1992. Hennes kropp har aldrig hittats, men hennes tillhörigheter påträffades i en skogsdunge.Foto: SCANPIX
Malin Olsson, 16, Göteborg 24 juli 1994. Skildes från sina vänner vid en mack i Göteborg. Hittades död på Östra kyrkogården, avklädd och strypt.
Malin Olsson, 16, Göteborg 24 juli 1994. Skildes från sina vänner vid en mack i Göteborg. Hittades död på Östra kyrkogården, avklädd och strypt.Foto: SCANPIX
Pernilla Hellgren, 31, hittas strypt och avklädd i en gångtunnel i Falun 2000. Eklund är bunden till mordet med DNA-bevisning och han har erkänt.
Pernilla Hellgren, 31, hittas strypt och avklädd i en gångtunnel i Falun 2000. Eklund är bunden till mordet med DNA-bevisning och han har erkänt.Foto: SCANPIX
Pernilla Theorin, 30, Avesta 13 augusti 2006. Mördades efter en möhippa och hittades i en brinnande lägenhet.
Pernilla Theorin, 30, Avesta 13 augusti 2006. Mördades efter en möhippa och hittades i en brinnande lägenhet.Foto: TV3/Efterlyst
klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro