ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Nätmobbning ger en känsla av makt

Gustaf Eriksson · 20 Feb 2014
Uppdaterad 21 Feb 2014

Avtrubbning, maktkänsla och en mycket liten risk att straffas. Det är några mekanismer som ligger bakom nätmobbningen, enligt experter som Metro pratat med.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett viktigt argument hos personer som är drivande bakom mobbningsgruppen på Facebook är de bara utnyttjar sin yttrandefrihet. Men de som hävdar det missar en viktig poäng, enligt juridikprofessorn Mårten Schultz.

– Yttrandefrihet går alltid hand i hand med regler om ansvar. Det finns alltid gränser, som till exempel förtal och olagliga våldsskildringar, säger han. 

Varför tror du att respekten för dessa gränser är så liten hos många unga?

– Okunskap är nog ett viktigt skäl. Sen har nog många gått på bilden av att internet är någon sorts yttrandefrihetsutopia där man kan säga vad som helst.  – Lagens långa arm har svårt att nå in i forumen, vilket ger en känsla av att det inte går att åka dit, säger Mårten Schultz.

Ann Frisén, professor i psykologi och expert på nätmobbning, menar att inlägg som får stor spridning ger en känsla av makt. 

– Märker man att andra blir upprörda, arga eller rädda så ger det en känsla av att bli uppmärksammad och sedd. 

– Sedan finns det många gruppdynamiska faktorer, om andra lägger upp läskiga bilder blir det lättare att flytta fram gränserna.

Läs mer: Facebookgrupp sprider bilder på brottsoffer

Läs mer: En av de mest utspårade webbplatserna

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro