ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten om Åkessons tal: Miljöpartiet är huvudfienden

Frida Sundkvist · 1 Jul 2013
Uppdaterad 1 Jul 2013
Åkessons tal: Miljöpartiet är huvudfienden

Åkessons tal: Miljöpartiet är huvudfienden Foto: Scanpix


Sverigedemokraterna ser Miljöpartiet som sin huvudsakliga motpol i svensk politik. I talet kallade han måndagen för en skammens dag – eftersom papperslösa nu får rätt till vård. – Miljöpartiet tjänar på det, säger retorikkonsulten Lisa Aggeborn.

klar

Artikellänk är kopierad

Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna har länge haft svårt att få kvinnor till partiet. Det gjorde han sitt bästa att ändra på i sitt tal i Almedalen på måndagen. – De har tidigare varit bra att måla upp den vanliga mannen, en helt vanlig man på gatan, som blir av med jobbet. I det här talet målade han upp bilden av den vanliga kvinnan som offrat allt för sin familj. Hon som jobbar för knappt någon lön, förklarar retorikkonsulten Lisa Aggeborn på Löfström retori. 

Men när han attraherat vanliga väljare på att använda sig av ilska, använde han i måndagens tal av en annan teknik.  

– Det här var något helt annat. Han målade upp den här ouppskattade kvinnan. Det appellerar till känslor av frustration hos kvinnor, känslor som man kanske till och med skäms lite för. Det är ett väldigt tydligt skifte i hans tal, säger Aggeborn. 

Miljöpartiet lanserade sig i dag som ett främlingsvänligt parti, och företrädare för partiet gick på måndagen runt  iklädda t-shirts med budskapet "Äntligen! I dag får papperslösa rätt till vård och skola".  – Jag tror att det är en stor grupp som absolut inte gillar Sverigedemokraterna. Det är en tacksam grupp att sikta in på, och Jimmie Åkesson går med på att Miljöpartiet är deras motpol är det ett lyft för Miljöpartiet, säger retorikkonsulten Lisa Aggeborn på Löfström retorik. 

I sitt tal kallade Jimmie Åkesson den här dagen för en skammens dag, eftersom i dag är första dagen som papperslösa har rätt till både vård och skola.  – Det gynnar Miljöpartiet. Gruppen som aktivt ogillar Sverigedemokraterna är större. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro