ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Experten om budgeten: "Kan vara farlig för Socialdemokraterna"

Anton Gustafsson · 10 Apr 2019
Uppdaterad 10 Apr 2019
Annie Lööf kan vara betydligt mer nöjd efter att budgetförhandlingarna enligt Marja Lemne.

Annie Lööf kan vara betydligt mer nöjd efter att budgetförhandlingarna enligt Marja Lemne. Foto: TT


Centerpartiet är vinnaren och Socialdemokraterna förloraren i den nya budgeten. Det anser statsvetaren Marja Lemne, som pekar på avsaknaden av S-vänliga poster. På sikt kan det här vara farligt för Socialdemokraterna, reaktionen kan bli att väljarna slutar lita på löften från dem”.

klar

Artikellänk är kopierad

Vårbudgeten var det första stora testet för partierna bakom januariavtalet –  Liberalerna, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Centerpartiet blev den stora vågmästaren som Socialdemokraterna var tvungna att få med sig för att Stefan Löfven skulle bli statsminister, och det avspeglar sig i vårbudgeten.

Stärkt stöd till lantbrukare, stärkt stöd till skogsägare och sänkt turistmoms är tre av många Centerpartistiska frågor som får täckning i budgeten.

– Centerpartiet tog hem det här, helt klart. Annie Lööf kan vara mycket nöjd med den här budgeten, säger Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

Statsvetaren Marje Lemne. Bild: Privat.
Statsvetaren Marje Lemne. Bild: Privat.

 Miljöpartiet också en vinnare

Även Miljöpartiet kan ses som något av en vinnare då budgeten innehåller stora satsningar på klimatet och miljön.

– De besparingar som Moderaterna och Kristdemokraterna gjorde på det här området har återställts vilket antagligen var ett krav från MP. Sedan fick de igenom sin stora hjärtefråga flygskatten, det måste ses som en stor seger då både Centerpartiet och Liberalerna var emot det. Så med tanke på Miljöpartiets svaga genomslag i valet har de fått igenom väldigt mycket politik, säger Marja Lemne.

”Önskelista från andra partier”

Det största partiet i januariavtalet, Socialdemokraterna, verkar vara det parti som drog det kortaste strået. Marja Lemne ser flera områden där Socialdemokraterna har fått kompromissa i viktiga frågor. Trots att man gick till val på att inte sänka skatterna så presenterades nu skattesänkningar på ungefär 20 miljarder kronor.

– Det är förvånansvärt att Socialdemokraterna inte har drivit igenom en enda hjärtefråga. Det är ju knappast någon hallelujastämning från början inom Socialdemokraterna så det hade varit behövligt med någon riktig politisk vinst i den här budgeten, men så blev det inte, säger hon.

Marja Lemne tror att Socialdemokraternas misslyckande att förhandla sig till några viktiga reformer kan skada dem i framtiden.

– Även om inte EU-valet bara handlar om svensk politik så har Socialdemokraterna knappast några lockbeten till väljarna i och med den här budgeten. Om man ska vara krass så är den här budgeten en önskelista från andra partier som Socialdemokraterna presenterar. På sikt kan det här vara farligt för Socialdemokraterna, reaktionen kan bli att väljarna slutar lita på löften från dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro