ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten om det avbrutna toppmötet: "Två förlorare"

Anton Gustafsson · 28 Feb 2019
Uppdaterad 1 Mar 2019
Kim Jong-Un och Donald Trump lyckades inte komma överens om någonting i Hanoi.

Kim Jong-Un och Donald Trump lyckades inte komma överens om någonting i Hanoi. Foto: TT


Toppmötet mellan Nordkorea och USA i Vietnam avbröts i förtid. Någon nedrustning av Nordkoreas kärnvapen verkar inte vara ett alternativ i den närmsta framtiden. "Man måste tillåta att Nordkorea har kärnvapen", säger Niklas Swanström, Nordkoreaanalytiker.

klar

Artikellänk är kopierad

Den avslutande lunchen och ceremonin ställdes in och Donald Trump åkte hem tidigare. Något gemensamt avtal skrevs aldrig under.

Anledningen sägs vara att USA ville se en mer långtgående nedrustning och Nordkorea ville att USA skulle lyfta sanktionerna mot landet.

– Båda sidor gick in med för höga förhoppningar om kompromisser från den andra sidan. Men båda sidor har varit väldigt tydliga med att de inte kommer att gå med på de kraven. Så det borde ha varit uppenbart att man inte skulle nå några framsteg i de här frågorna, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

”De pratar över varandras huvuden” 

Vilka förväntningar hade du innan mötet? 

– Mina förhoppningar var begränsade. Jag trodde inte att det skulle bli några stora genombrott eller någon nedrustning. Jag hade tänkt mig att de skulle börja förbättra relationerna lite smått och påbörja en process mot nedrustning. Men det blev snabbt klart att de står väldigt långt ifrån varandra, säger Niklas Swanström.

Frågan om nedrustning är en av de stora knäckfrågorna mellan länderna. Men där är förståelsen mellan USA och Nordkorea för liten enligt Niklas Swanström.

– De pratar över varandras huvuden. Nedrustning för Nordkoreanerna betyder en regional nedrustning, där Sydkorea ska inkluderas och USA minskar sin militära närvaro på koreahalvön. USA och andra sidan menar att nedrustning betyder att Nordkorea ska nedrusta alla sina kärnvapen, säger han.

”Trump blir den lite större förloraren då han har stora problem även på hemmaplan”, säger Niklas Swanström. Bild: TT.
”Trump blir den lite större förloraren då han har stora problem även på hemmaplan”, säger Niklas Swanström. Bild: TT.
LÄS MER
Kajsa Ekis Ekman: Spelet om Venezuelas olja

Vem gick vinnande ur det här mötet? 

– Jag ser bara två förlorare. Båda kommer hem till sina länder med ett icke-avtal, där relationerna snarare har tagit att steg bakåt, säger Niklas Swanström.

”Måste tillåta att Nordkorea har kärnvapen”

Hur borde parterna gå vidare nu? 

– Man måste börja ta lätta steg framåt för att bygga förtroende mellan parterna. Exempel på saker som det är realistiskt att komma överens om är fredsavtal, miljöfrågor och humanitärt bistånd, frågor som inte är storpolitiska men ändå stärker förtroendet. Det här betyder tyvärr att man måste tillåta Nordkorea att ha kärnvapen under en övergångsperiod för att nå en nedrustning längre fram, säger Niklas Swanström.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro