ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten om Facebookprofilerna: Det är en stor äntligen-känsla”

Emma Kirkhoff · 28 Jun 2015
Uppdaterad 29 Jun 2015

Under helgen har så gott som hela Facebook målats i regnbågens färger. Tusentals svenskar har bytt profilbild för att hylla att det nu är lagligt för homosexuella att gifta sig i hela USA. Folk känner en stor äntligen-känsla” säger sociala medierexperten Brit Stakston.

klar

Artikellänk är kopierad

Tusentals svenskar har uppdaterat sina profilbilder med ett regnbågsfilter.
Tusentals svenskar har uppdaterat sina profilbilder med ett regnbågsfilter.Foto: TT/Facebook

Det började så smått redan i fredags kväll, och under lördagen fullkomligt exploderade internet och sociala medier i regnbågens färger. Inte minst på Facebook, där miljontals människors profilbilder nu pryds av ett filter i prideflaggans färger. 

Orsaken är givetvis det historiska beslutet om ja till samkönade äktenskap i USA, som innebär att alla amerikaner nu har rätt att gifta sig, oavsett sexuell läggning.

LÄS MER
Nej, du kan inte få en bil genom att gilla sidan

Trots att beslutet inte påverkar oss här i Sverige, väljer ändå tusentals svenskar att visa sitt stöd genom att uppdatera sin profilbild. 

– Jag tror det är så enkelt som att folk känner en stor äntligen-känsla. Vi har ju tagit jättestora kliv i den här frågan tidigare i Sverige, och folk känner nog en glädje över att andra delar av världen nu förstår samma sak. Sedan är ju applikationen väldigt enkel och snyggt gjord också, säger sociala medierexperten Brit Stakston till Metro. 

Enligt it-säkerhetsexperten Fredrik Ljunggren har det funnits liknande Facebook-plugins tidigare, som också har fått stor spridning.

– De dyker upp med jämna mellanrum.Vid Utøya fanns det till exempel en som infogade en norsk flagga på halv stång, säger Fredrik Ljunggren, som menar att man inte bör oroa sig för att ens uppgifter sprids till någon tredje part genom att använda filtret. 

– Det ser inte ut så nej, länken leder ju ingen annanstans än att man uppdaterar sin profilbild med hjälp av den här funktionen, som bara lägger till prideflaggan. Jag kan inte se att man ger bort någonting genom att göra det här, säger han.

LÄS MER
IT-experten: Sluta gör ”tester” på Facebook – du säljer ut dina vänner

Genom att pryda våra profilbilder med regnbågens färger, visar vi vårt stöd för alla dem som inte självklart kan gifta sig och visa sin kärlek öppet, menar Brit Stakston.

– Det handlar ju om människors lika rätt och det gör det väldigt lätt att engagera sig, säger hon. 

Att gilla och dela saker på Facebook är ju inte samma sak som att ropa ut ett budskap på ett torg. Vad betyder det egentligen att ta ställning i sociala medier?

– Det betyder mer än vad vi ibland vill tro. I det här fallet är det en påminnelse om hur absurd världen är, och att vi inte har kommit längre i hela världen i den här frågan. Men i andra fall handlar det om ett första steg till ett engagemang som vi senare behöver leva upp till, säger Brit Stakston. 

Metro har sökt Facebook för en kommentar. 

LÄS MER
Här hånar tågpersonal sina resenärer i Facebookgrupp
klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro