ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Experten om falska valaffischerna: Kan inte utesluta ryskt ursprung

Annica Ögren · 15 Sep 2018
Uppdaterad 15 Sep 2018
På valaffischerna påstås Socialdemokraterna stötta Ukraina – mot ”ryssar”.

På valaffischerna påstås Socialdemokraterna stötta Ukraina – mot ”ryssar”. Foto: MSB/Dara Engelbrekt


En dryg vecka innan riksdagsvalet sattes falska valaffischer upp där partierna S, L och M påstods stötta Ukraina med anti-ryska påståenden. "Jag kan inte utesluta att det här har något slags ryskt officiellt ursprung", säger Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap på Försvarshögskolan.

klar

Artikellänk är kopierad

I fredags kunde Metro berätta att ett antal falska valaffischer sattes upp utanför ukrainska ambassaden i Stockholm.

På valaffischerna, som såg ut att komma från Liberalerna, Socialdemokraterna och Moderaterna, gick bland annat följande att läsa:

”Förbjud ryssar att tala i Ukraina. Med Liberalerna för åsiktsförtryck i Ukraina”.

”Mer skattepengar till Ukrainas poliskår” och ”För åsiktsförtryck och etnisk förföljelse av ryssar och oliktänkande”.

– Det enklast sättet att förklara det här är att någon försöker sända någon slags signal avsett att misstänkliggöra det svenska stödet för ukrainsk politik, säger Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap på Försvarshögskolan i Stockholm.

Upphovsman är okänd

Händelsen har anmälts till MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och Liberalerna har polisanmält valaffischen som var i deras namn.

Men vem eller vilka som satt upp de falska valaffischerna är i dagsläget oklart liksom huruvida ärendet fortsätter att utredas av MSB. Som Metro tidigare berättat har myndigheten berättat att de endast går vidare med frågor rörande just informationspåverkan från främmande makt. Det är också oklart om Polismyndigheten eller Säpo är inkopplade.

Enligt Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap på Försvarshögskolan, går det inte att spåra aktionen till en officiell utländsk aktör, utan att en omfattande utredning görs.

– Att enskilda personer eller grupper med en likartad politisk syn som Ryssland kan tänkas vilja göra det här på eget bevåg är vid första påseende en minst lika sannolik hypotes eftersom sannolikheten att de här affischerna skulle ge någon vidare effekt är begränsad, vilken en sofistikerad upphovsman bör inse, säger han och tillägger:

– Men om det finns liknande valaffischer på flera ställen runt om i landet är det annan sak.

Kan vara irritationskampanj

Däremot, berättar han, är det inget ovanligt att olika länder som är i konflikt med varandra också försöker påverka och irritera varandra med hjälp av olika typer av medel.

Så kallade ”nålstick” är något som ryska diplomater ägnat sig åt förr och det finns enligt Kjell Engelbrekt tidigare exempel på att Kreml bland annat har beordrat eller tillåtit den typen av aktioner för att störa länders diplomater, även innan 2014 då Ukraina-krisen började.

– Det är möjligt att det är ett led i en slags ömsesidig irritationskampanj mellan Ukraina och Ryssland. Informationskriget i Ukraina är intensivt ända sedan 2014. Det skulle i så fall kunna vara riktat mot Ukrainska diplomater här i Sverige genom att affischerna uppfattas som pinsamma i och med att de fanns framför ambassaden.

Engelbrekt poängterar dock att det är rena spekulationer från han sida, och att det är svårt att säga något om de falska valaffischerna utan att veta vad en polisiär utredning hade gett.

– Jag kan inte utesluta att det här har något slags ryskt officiellt ursprung, men i så fall är det gjort med en slående tondövhet ifall man verkligen velat åt svenska väljare, säger Kjell Engelbrekt, till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro