ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten om fetischism: "Det behövs folkbildning"

Ida Måwe · 28 Sep 2018
Uppdaterad 28 Sep 2018
Fetischism handlar om att någon särskild sak ger starkt välbefinnande, lust eller attraktion. Det kan exempelvis vara ett klädplagg, skor, en mask eller material som läder.

Fetischism handlar om att någon särskild sak ger starkt välbefinnande, lust eller attraktion. Det kan exempelvis vara ett klädplagg, skor, en mask eller material som läder. Foto: Illustration: Eva Fallström


Männi­skor tänder på olika saker. Vissa känner attraktion för olika objekt eller material, som läder, latex eller skor. Det är praktiskt att vara fetischist för din sexualitet är inte begränsad till en tvåsam säng­kammare", säger David Jatko, expert och före­läsare

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns många missförstånd kring vad fetischism är och hur det tar sig uttryck.

Enligt David Jatko är den bild som kommuniceras av fetischism ofta bristfällig. Han jämför det med hur homosexuella representerades för 30 år sedan, som avvikande och konstiga.

– Om den enda bild du får av fetischism är en konstig mördare i gummikläder i tv-serien CSI, så är det lätt att tro att det är något skumt. I själva verket är det jättevanligt att folk har olika fetischer. Det behövs en folkbildningskampanj!

Olika effekter

Fetischism handlar om att någon särskild sak ger starka välbefinnanden, lust eller attraktion. Det kan vara objekt som går att ta på, som ­klädesplagg, läder eller metall, men även något mer abstrakt som en färg eller form. En del kan attraheras av skor, andra av substanser som gyttja.

– Vilken effekt du får av din fetisch varierar. En del beskriver det som ett allmänt välbehag, som att ta av sig en obekväm kostym och lägga sig i ett varmt bad efter en lång dag på jobbet. Andra kanske blir kåta och får orgasm av sin fetisch. För en tredje kanske fetischen är något fint och sensuellt, säger David Jatko.

Han menar att det finns många positiva aspekter med att vara fetischist. En är att fetischen kan ta plats i ditt liv på många fler sätt än bara i sovrummet en fredag. Fetischen kan ge attraktion mellan två eller flera personer, men den kan också få en ensam utövare att känna sig bra och lustfylld.

Den behöver alltså inte vara kopplad till andra människor.

– Dessutom kan fetischsex vara mycket säkrare sex när fokus inte ligger lika mycket på penetration, säger David Jatko.

Sverige går i bräschen

År 2009 friskförklarades sadomasochister och fetischister i Sverige.

Detta hände inte av sig själv utan berodde på ett långt påverkansarbete från bland annat RFSU. Åren efteråt gick de andra nordiska grann­länderna samma väg. Först den 18 juni i år tog Världshälsoorganisationen WHO bort fetischism från den psykiatriska diagnos­manualen.

– Sverige har gått i bräschen på detta område. Det är en positiv utveckling, säger David Jatko.

pil
Kan vara svårt att acceptera

Många personer som har en fetisch vågar inte prata med någon annan om detta, än mindre leva ut det. Det kan vara tankar och längtan som funnits hos personen under lång tid.

Ibland kan det ta tid att acceptera och våga bejaka en fetisch. Ett sätt att börja bejaka sin fetisch är att börja utforska detta först på egen hand.

På nätet finns många sajter för olika fetischer och där kan man prata med andra och så finns ofta  kontaktuppgifter till fetischklubbar eller sammankomster.

Källa: Suzann Larsdotter

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Måwe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro