ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Experten om friande våldtäktsdomen: "Den är urusel"

Karl Enn Henricsson · 6 Apr 2018
Uppdaterad 6 Apr 2018
Rättsexperten Sven-Erik Alhem rasar mot den friande domen i Stockholms tingsrätt och kallar den "urusel". Arkivbild.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem rasar mot den friande domen i Stockholms tingsrätt och kallar den "urusel". Arkivbild. Foto: TT


Mannen friades för våldtäkt trots skador på kvinnan, blodiga lakan och ett vittne. Orsaken var att det inte var "som man tänker sig att en våldtäkt ska vara", enligt Stockholms tingsrätt. "Jag tycker domen är urusel", säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

klar

Artikellänk är kopierad

Nämndemännen friade en man som stod åtalad för våldtäkt och misshandel, trots teknisk bevisning. Motiveringen: ”Hon kan ha förorsakat blessyrerna själv”, vilket Metro rapporterade om under torsdagen.

Nu får domen hård kritik.

– Jag tycker domen är urusel. Den pekar på en ofullkomlighet hos ordföranden, säger Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren Sverige och tidigare överåklagare.

– Som ordförande har man ett mycket stort ansvar att upplysa lekmannadomare om de kommer in på fel spår i förhållande till den lag som gäller, förtydligar han.

En av nämndemännen motiverade sitt friande beslut med ”det har inte varit fråga om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”.

Det är något Sven-Erik Alhem reagerar starkt på:

– Våldtäktsbestämmelsen är inte alls sådan i sin karaktär att det förutsätter ”bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”.

Kvinnan som anmälde våldtäkten företräds av advokat Gun Astrid Brodd. Hon reagerade också med bestörtning över hur nämndemännen uttryckt sig.

– Jag trodde inte det var sant först. Jag tänkte att “om media får tag i det här så kommer det diskuteras om nämndemännens vara eller icke vara”.

Det var i slutet av februari som kvinnan och den 26-årige mannen tog in på hotell i Stockholm.De hade tidigare haft kontakt via nätet.

Kvinnan blev biten i halsen, fick ett hårt tag om halsen och hår bortslitet, enligt åtalet. Mannen ska också ha hållit fast kvinnan och gnuggat och slagit mot hennes underliv. Under den delen av det misstänkta övergreppet befann sig en väninna i rummet, och hon vittnade till kvinnans fördel.

Rättens ordförande och den tredje nämndemannen ville båda döma mannen. De kallade kvinnans berättelse “klar, lång och levande”.

De menade vidare att de dokumenterade skadorna på kvinnan och den tekniska bevisningen i form av blod som säkrats på lakan gjorde att “det är ställt utom rimligt tvivel” att 26-åringen agerat så som påståtts i åtalet.

Deras rekommenderade straff: Fängelse i två år och tre månader.

Nämndemän är politiskt tillsatta. Om två personer i en rätt om fyra vill fria en åtalad blir det en friande dom.

Gun Astrid Brodd meddelar att domen kommer att överklagas.

Metro har sökt rättens ordförande och åklagaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro