ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten om IS-återvändarna: En unik situation för kommunerna

Valerie Kaspersen · 11 Apr 2019
Uppdaterad 11 Apr 2019
Jonas Trolle, chef för Centrum mot våldsbejakande extremism.

Jonas Trolle, chef för Centrum mot våldsbejakande extremism. Foto: TT


41 kommuner i Sverige kan behöva ta emot IS-återvändare. Att kommunerna arbetar fram en plan är nödvändigt för att skapa trygghet, menar Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism.

klar

Artikellänk är kopierad

Runt hälften av de 300 personer som rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS, Islamiska staten, har återvänt till Sverige.

En unik situation

Det är en unik situation som de 41 kommunerna som kan behöva ta emot IS-återvändarna står inför.

– Det är en svår utmaning. Sverige har tagit emot människor som kommer från krig tidigare, men inte människor som frivilligt farit iväg och kanske gjort sig skyldig till brott. Det är nytt, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism.

Måste arbeta fram en plan

Center mot våldsbejakande extremism kommer att hålla i informationsmöten för de olika kommunerna. Frågor som ska avhandlas är bland annat folkrätt och vilka aktörer man kan vända sig till för att söka hjälp.

– Vi har ingen aning om IS-återvändarna kommer. De här människorna vet vi inte om de sitter frihetsberövade, är på fri fot eller om de ens lever. En del av de som kommer på mötet kommer kanske aldrig konfrontera det här, säger Jonas Trolle och fortsätter:

– Eftersom det här är sällan förekommande kan det finnas mycket man kan behöva hjälp med. Att kommuner och myndigheter har en idé och strategi om vad man har för avsikt att göra är i sig trygghetsskapande, tror jag.

En av de viktigaste punkterna rör ansvaret för de barn som kan komma.

–  Skulle barn dyka upp här måste vi se till att de får ett ordentligt omhändertagande.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro