ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten om IS-sympatisörens fakirförklaring: Nästan parodiskt

Karl Enn Henricsson · 18 Sep 2017
Uppdaterad 18 Sep 2017

Mannen misstänktes för terrorbrott efter att polisen hittade sju svärd i hans hem. Han påstod dock att svärden tillhörde en fakir, och utredningen lades ner. Det är nästan parodiskt och högst osannolikt att han förvarade sju svärd åt en fakir”, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

klar

Artikellänk är kopierad

Terrorforskaren Magnus Ranstorp om mannens fakirförklaring: Nästan parodiskt.

Sju svärd i en väska, militärhjälm, IS-propaganda och kikarsikte, hittades hos en man i 40-årsåldern i Härnösand i våras. Han ska ha visat tecken på radikalisering, och i hemliga polisdokument som Metro tagit del av finns att läsa: ”NN har enligt uppgift försökt att anskaffa vapen och sprängmedel. NN ska ha någon typ av ledarroll i en gruppering i Härnösand som bejakar extrem islamism”.

En anmälan om förberedelse till terroristbrott upprättades. Då chefsåklagare Daniel Brodén fick ärendet rubricerades det som förberedelse till grov misshandel. Nyligen lade han ner förundersökningen.

– Brott kan ej styrkas. Han har uppgett att svärden inte tillhör honom, utan de tillhörde en bekant som arbetar som fakir. Det är uppgifter som är kontrollerade och som vi inte kan motbevisa, sa Daniel Brodén till Metro.

Magnus Ranstorp, som leder terrorforskningen vid Försvarshögskolan, säger:

– Det är nästan parodiskt och högst osannolikt att han förvarade sju svärd åt en fakir. Det är oroväckande vapen han haft i sin ägo och klart misstänksamt, men det blir svårt att bevisa vad som var syftet med det här materialet.

Han pekar på att en svårighet generellt, vad gäller misstänkta terrorbrott, är att påvisa att syftet är att injaga fruktan i en befolkningsgrupp, bland annat. I det fall från förra sommaren där en man dömdes till fem års fängelse för förberedelse till terrorbrott, efter att ha skaffat stålkulor och en tryckkokare, var Magnus Ranstorp vittne.

– Jag vittnade under rättegången om just kontexter. Att vi i Sverige har 2000 individer som radikaliserats är inte totalsumman utan det är individer som kommit upp på radarn. Mannen med svärden kan vara en sådan person man tittar på där det finns delar av en kontext, säger han.

Efter fyndet av svärden tog lokal polis kontakt med Säpo, som kom med åtgärdsförslag. Metro har begärt ut handlingen, som dock har maskats.

– Man kan inte bedriva spaning mot alla de här individerna utan Säpo måste timme för timme göra bedömningar av vilka man ska satsa resurserna på, säger Magnus Ranstorp.

Metro har sökt flera lokala poliser och Säpo. ”Säkerhetspolisen har svårt att kommentera enskilda ärenden för att det berör vår operativa verksamhet”, skrev Säpo i ett mejlsvar.

Polisen har hittat IS-material i både mannens bostad och bil.
Polisen har hittat IS-material i både mannens bostad och bil.Foto: Polisen
klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro