ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten om kapade S-kontot: Har inte ordning och reda

David Peterson · 15 Apr 2019
Uppdaterad 15 Apr 2019
Det är allvarligt att ett stort parti förlorar kontroll över ett konto, enligt Anne-Marie Eklund Löwinder på Internetstiftelsen.

Det är allvarligt att ett stort parti förlorar kontroll över ett konto, enligt Anne-Marie Eklund Löwinder på Internetstiftelsen. Foto: TT/Skärmdump


En lång rad tweets, som bland annat innehöll ett avgångsbesked, låg kvar i flera timmar på Socialdemokraternas kapade twitterkonto. Nu sågas S lösenordshantering av en expert. "Den här gången var det rätt uppenbart att det var hackat men det skulle ju kunna användas för att skapa förvirring och panik", säger Anne-Marie Eklund Löwinder på Internetstiftelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var under natten till måndagen som Socialdemokraternas twitterkonto kapades. Hackarna skrev bland annat att Stefan Lövfen skulle avgå och att cannabis hade legaliserat i Sverige. Socialdemokraterna har polisanmält händelsen och försöker ta reda på hur de förlorade kontrollen över kontot.

Att ett stort parti som Socialdemokraterna blir av med tillgången till ett konto på sociala medier är allvarligt, enligt Anne-Marie Eklund Löwinder på Internetstiftelsen.

– Det tyder på att man kanske inte har ordning och reda, säger hon.

Bytte namn

Det är inte klarlagt hur Socialdemokraternas konto hackades. Det är också oklart vem eller vilka som ligger bakom men kontot bytte under en kort tid namn till ”Bitcoindemokratern”.

– Om det är så att någon lyckats gissa sig fram till ett lösenord eller om det är så att man inte bytt lösenord när någon slutat så är det allvarligt, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Borde ha koll

Stora organisationer bör ha en tydlig ansvarsfördelning och att rutiner för hur lösenordsbyten går till, enligt Anne-Marie Eklund Löwinder.

– Väljer man den här typen av kanaler för sin kommunikation med omvärlden så ska man också hantera det därefter som något man ska vara rädd om, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro