ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten om knivattackerna: ”Liknar den typen av våld man ser i andra länder”

Jesper Lindqvist · 18 Jul 2019
Uppdaterad 18 Jul 2019
Mellan 2011-2017 dog 267 personer i knivattacker.

Foto: Unsplash/Johan Nilsson/TT


Över tid har knivvåldet slutat öka i Sverige. Men attacken under tisdagsnatten påminner om att knivattacker fortfarande utgör den vanligaste formen av dödligt våld, och enligt professor Sven-Åke Lindgren liknar händelsen det våld man ser i andra länder. ”I Storbritannien har man till exempel väldigt få skjutningar, medan knivattacker med dödlig utgång är betydligt vanligare”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: En person höggs ihjäl med kniv i Göteborg.

Vem: Offret var en 18-årig man.

Var: Han höggs ihjäl vid Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg.

Hur: I samband med att 18-åringen och hans kompis var ute och promenerade rånades de av tre personer. 18-åringen höggs sedan ihjäl, varpå två män och en kvinna greps. De misstänks nu för mord.

När: Händelsen inträffade strax före klockan 02.00, natten mot onsdag.

Varför: ”Tillhyggen som knivar används för att hota med – det är det vanligaste. Att någon blir skadad, och framför allt såhär allvarligt, är väldigt ovanligt”, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson hos polisen, till SVT.

Under de senaste åren har det ökade antalet dödsskjutningar varit i stort medialt fokus efter flera uppmärksammade skjutningar, framför allt i de svenska storstäderna. Enligt statistik från Brottsföregående rådet (Brå) har antalet dödsskjutningar under de senaste åren överstigit rekordsiffrorna från slutet av 90-talet.

I skuggan av skjutningarna är dock knivattacker det vanligaste tillvägagångssättet när dödligt våld sätts i spel.

LÄS MER
Forskaren om polisens skjutningar: "Som medborgare bör man känna sig oroad"

Under perioden 2011 till 2017 dödades, enligt Brå, 267 personer i knivvåld, samtidigt som 190 personer sköts till döds. Totalt skördade det dödliga våldet 108 offer under fjolåret, och även när befolkningsökningen vägs in i statistiken kan man se att det dödliga våldet har ökat under det senaste decenniet.

– Fokus har av naturliga skäl legat på skjutvåldet inom kriminella miljöer under de senaste åren, eftersom det är där ökningen har varit som mest omfattande. Man kan se samma trender när det kommer till patienter som kommer in till sjukhusen med skador, knivvåldet minskar något samtidigt som antalet skottskador ökar, säger Sven-Åke Lindgren.

Sven-Åke Lindgren, professor emeritus i sociologi vid Göteborgs universitet och expert på kriminalpolitik.Foto: Privat

Han är professor emeritus i sociologi vid Göteborgs universitet och expert på kriminalpolitik och brottsprevention. När det kommer till knivvåldet pekar han på en specifik typ av incidenter som man med åren har lyckats stävja.

– Det handlar om det traditionella fyllebråket, när två män hamnar i någon form av konflikt och en av dem drar fram en kniv. Jag har inte sett några studier kring varför den här typen av händelser minskade till antalet, men jag kan tänka mig att en hårdare lagstiftning kopplad till knivar, som även omsattes i praktiken, låg bakom en del av minskningen i alla fall, säger han.

LÄS MER
Experten om sprängvågen: "Unikt för Sverige"

Samtidigt som antalet skjutningar ökar i Sverige kan man i andra länder se liknande trender – fast gällande knivvåld.

Sven Åke Lindgren berättar att man i Storbritannien inte ser att problemet med skjutningar har blivit större, men att man inom de kriminella miljöerna dock kan se ökningar av knivvåld med dödlig utgång.

– Det är den trenden man har i Storbritannien, tvärtom från Sverige med andra ord. Det är svårt att svara på varför, men det skulle kunna kopplas till att skjutvapenlagarna är hårdare i Storbritannien, vilket i sin tur kan ha skapat en tradition bland kriminella att istället bära kniv. Jag vet att Glasgow var världskänt under 90-talet för problemen man hade med dödligt knivvåld, säger han.

Utvecklingen av det dödliga våldet med skjutvapen respektive ”vassa föremål”.Foto: Brå

Hur man ska lyckas stävja de senaste årens utveckling med ökat dödligt våld är en fråga som stöts och blöts inom politiken på regelbunden basis. Framför allt är det hårdare lagstiftning och strängare straff som ofta har varit uppe på agendan.

Sven-Åke Lindgren menar att det inte finns några magiska lösningar på problemet, utan att det i grund och botten handlar om att polisen lyckas lagföra ansvariga personer. Man måste också lyckas återupprätta förtroendet för rättsväsendet i de områden där det dödliga våldet har fått som störst fäste.

LÄS MER
Nya siffror: Rekordmånga döda i skjutningar under 2018

Han tillägger även att utvecklingen i framför allt Göteborg har vänt, och menar att situationen i staden var betydligt värre för cirka tio år sedan.

– Både i Göteborg och Malmö har man vidtagit vissa åtgärder för att stävja det dödliga våldet, men det är lite för tidigt att säga om det är just dessa åtgärder som har gett en viss förbättring eller om det är mer slumpartade, tillfälliga resultat vi ser, säger Sven-Åke Lindgren.

pil
Dödligt våld – år för år

Antalet personer som fallit offer för dödligt våld 2002-2018:

2002: 98

2003: 81

2004: 102

2005: 83

2006: 91

2007: 111

2008: 82

2009: 93

2010: 91

2011: 81

2012: 68

2013: 87

2014: 87

2015: 112

2016: 106

2017: 113

2018: 108

Källa: Brå

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro