ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Experten om lagförslag att låta fler avtjäna straff utomlands: "Oroande"

Sophie Tanha · 23 Maj 2019
Uppdaterad 23 Maj 2019
Professorn Vanessa Barker tycker inrikesminister Mikael Dambergs förslag är problematiskt.

Professorn Vanessa Barker tycker inrikesminister Mikael Dambergs förslag är problematiskt. Foto: Leila Zoubir/SU/TT


Ett lagförslag om att låta fler EU-medborgare som döms för brott i Sverige avtjäna straffen i sina hemländer ligger nu under behandling. Problematiskt, tycker professorn Vanessa Barker.

klar

Artikellänk är kopierad

Utländska personers straff bör i största möjliga utsträckning avtjänas i andra länder, enligt justitiedepartementets nya lagförslag.

Ansträngda resurser

– Fler borde avtjäna sina fängelsestraff i hemländerna. Kriminalvårdens resurser är ansträngda och den som döms för ett brott får bättre möjlighet till återanpassning där personen kommer att vistas efter avtjänat straff, säger inrikesminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Vanessa Barker är professor i sociologi på Stockholms universitet. Hon är även styrelsemedlem i en forskargrupp på Oxfords universitet som riktar in sig på frågor om brottslighet och nationsgränser.

– Det här är en oroväckande utveckling för det svenska rättssamhället, säger hon.

Skapar olika riktningar

Lagförslaget gäller EU-medborgare som döms för brott i Sverige. Vanessa Barker tycker det är problematiskt att rättsväsendet går i två olika riktningar:

– För svenskar som begår ett brott får man en ny chans att komma tillbaka till samhället. Det ger man inte invandrare med det här förslaget. I ett demokratiskt samhälle ska man behandla alla människor lika, men vi rör oss mot ett mer exkluderande samhälle som delar upp människor.

Svårt att avgöra

Förslaget gäller personer med en stark anknutning till ett annat land, men enligt Vanessa Barker kan det bli svårt att omfatta det i praktiken:

–  Någon som är född i ett annat land men bott i Sverige i stort sett hela livet, hör den personen hemma i sitt hemland eller i Sverige? I stället för att behandla frågor om kriminalitet som rättsväsendet ska göra kan i stället handla om subjektiva tolkningar om vem som hör hemma i ett samhälle eller inte.

Lagändringarna, som är ute på remiss, föreslås träda i kraft i juli 2020.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro