ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten om Liberalernas Israelutspel: "Utstuderat vagt"

Anton Gustafsson · 14 Feb 2019
Uppdaterad 14 Feb 2019
Jerusalem är en kontroversiell fråga i Israel-Palestina-konflikten.

Jerusalem är en kontroversiell fråga i Israel-Palestina-konflikten. Foto: TT


Liberalerna vill flytta Sveriges ambassad från Tel-Aviv till Jerusalem. Statsvetaren och Israelkännaren Anders Persson anser att Liberalernas ställningstagande är i linje med partiets hållning till Israel. "Det väckte fler frågor än svar," säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vill att Sveriges ambassad flyttas till Jerusalem. Nu har även Liberalerna beslutat sig för att rösta på Kristdemokraternas motion.

Att flytta ambassaden ses som ett kontroversiellt beslut då stadens status är en av de viktigaste frågorna i Israel-Palestina-konflikten. Båda parterna gör anspråk på staden och Israel har ockuperat den östra delen sedan 1960-talet. Två länder, USA och Guatemala, har redan flyttat sina ambassader till Jerusalem – och flera andra länder har planerat en flytt.

– Palestinafrågan är en symbol för många olika saker i världspolitiken. Först var den en symbol för kolonialismen och senare för kalla kriget där USA och Sovjetunionen stod på olika sidor i konflikten. I våra dagar har det fasats över till en blandning av identitetspolitik och populism. Olika falanger i olika stater positionerar sig i Palestinafrågan för olika saker som ofta bara handlar om inrikespolitik. Det kan handla om ett parti som vill positionera sig som opposition mot en regering till exempel, säger statsvetaren och Israelkännaren vid Lunds universitet Anders Persson.

Anders Persson, statsvetare vid Lunds universitet. Bild: TT
Anders Persson, statsvetare vid Lunds universitet. Bild: TT

Varför tror du att Liberalerna röstar för en ambassadflytt? 

– Liberalerna har fört en mer konsekvent Israelvänlig linje under många år. Den bottnar i att man ser Israel som den enda fungerande demokratin i mellanöstern. Det här senaste utspelet är i linje med det, säger Anders Persson.

Anders Persson ger inte utspelet speciellt mycket tyngd då man utelämnade många viktiga detaljer.

– Det väckte fler frågor än svar. De specificerar inte vilket Jerusalem de tänker erkänna som Israels huvudstad. Är det västra, östra eller hela Jerusalem de tänker på? För det spelar stor roll vilket de menar. Det finns inte heller någon tidsplan kopplat till utspelet, är det om ett, tio eller tjugo år de hade tänkt att flytta ambassaden? De är utstuderat och medvetet vaga i den här frågan, säger han.

Varför tror du att de inte tar upp de här viktiga detaljerna?

– Jag tror inte att de vill att det ska bli ännu mer kontroversiellt än vad det redan är, och då är det bättre att inte säga någonting. säger Anders Persson.

Utrikesminister Margot Wallström tycker inte att förslaget är bra.

– Det var ju under det svenska EU-ordförandeskapet som vi fick enighet kring att respektera det FN har sagt om Jerusalems väldigt speciella status och position. FN:s uppmaning är att man inte ska öppna ambassader i Jerusalem, säger Margot Wallström till Sveriges radio. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro