ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten om Liberalernas ras: "Driver frågor som inte har väljarstöd"

Jesper Lindqvist · 4 Jun 2019
Uppdaterad 4 Jun 2019
När SCB under tisdagen presenterade sin senaste opinionsundersökning fick Liberalerna endast 3,7 procent – vilket placerar dem under riksdagsspärren.

När SCB under tisdagen presenterade sin senaste opinionsundersökning fick Liberalerna endast 3,7 procent – vilket placerar dem under riksdagsspärren. Foto: Fredrik Sandberg/Christine Olsson/TT


I SCB:s partisympatiundersökning hamnar Liberalerna under riksdagsspärren. Något som statsvetaren Marja Lemne förklarar med att det är många partier som slåss om mittenväljarna. "Det är trångt i mitten av svensk politik med många liberala partier", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Det har varit ett par tunga månader för Liberalerna sedan riksdagsvalet förra året.

I den förra partisympatiundersökningen från SCB landade man strax över riksdagsspärren, och i EU-valet var man inte långt ifrån att åka ur Europaparlamentet. När SCB under tisdagen presenterade sin senaste opinionsundersökning fick Liberalerna endast 3,7 procent – vilket placerar dem under riksdagsspärren.

Marja Lemne, statsvetare och lektor vid Södertörns högskola, menar att krisen i paritet nu är på riktigt.

– Vi såg ju i EU-valet hur nära de var att åka ut, och då handlade det ändå om en plattform där de traditionellt har haft stort stöd. Hade det istället handlat om ett riksdagsval så hade de sannolikt åkt ur riksdagen, säger hon.

”Kan inte beskylla dem för att vara populister”

Trots de svaga opinionssiffrorna under den senaste tiden menar Marja Lemne att det finns något hedervärt i vilka frågor Liberalerna ändå tar upp.

– Det står stilla för dem i opinionen, men trots detta förändrar de inte sitt budskap om vikten av EU och globala frågor. Man kan verkligen inte beskylla dem för att vara populister, de vänder inte kappan efter vinden. Men det kan förstås förändras nu när de får en ny partiledare, säger hon.

Samtidigt som Liberalerna backar så rusar Kristdemokraterna i opinionen. Sedan det oväntat starka valresultatet på 6,3 procent har partiet haft vind i seglen, och i SCB:s mätning landar de på 13 procent. Den siffran kan jämföras med fjolårets mätning i maj, då partiet låg på 2,9 procent.

Marja Lemne menar dock att det kan finnas avsvalkande opinionseffekter som inte syns i mätningen (som är gjord 29 april-28 maj).

– Det verkade som att rapporteringen kring Lars Adaktussons abortmotstånd påverkade resultatet i EU-valet något, men sannolikt hann det inte påverka den här mätningen fullt ut. Oavsett så är det ett starkt resultat, jag tror att det kan ligga något i att Kristdemokraterna nu har en partiledare som även sitter i riksdagen, så var inte fallet innan förra årets val. Det ger förstås Ebba Busch Thor en bättre plattform att föra ut partiets budskap, säger hon.

”Hålet i svensk politik finns på vänsterkanten”

Såväl Socialdemokraterna som Centerpartiet backar tillsammans med Liberalerna i SCB:s mätning. Marja Lemne beskriver det som att alla samtliga partier i regeringsunderlaget har närmat sig den politiska mittfåran.

– Det är trångt i mitten av svensk politik med många liberala partier, men detsamma gäller för de konservativa partierna på högerkanten. Det hål som har uppstått i svensk politik finns egentligen på vänsterkanten, där ska det bli spännande att se om Vänsterpartiet kan fylla luckan, säger hon.

Inom kort kommer Liberalerna att välja en ny partiledare som ska efterträda Jan Björklund. Men Marja Lemne menar att partiet inte alls behöver vara det enda som snart kan komma att behöva leta efter nya ledare.

– Historiskt sett så har Moderaterna väldigt låg tolerans för dåliga opinionssiffror, flera partiledare har genom historien försvunnit på grund av detta. Nu fick partiet 16 procent i den här mätningen, snart kan Kristdemokraterna vara ikapp och förbi, då är frågan om Ulf Kristersson får sitta kvar. Man ska dock komma ihåg att Moderaterna inte alltid har varit största borgerliga parti, det är mer en modern företeelse, säger hon.

pil
Resultat från SCB:s partisympatiundersökning

Inom parentes ser man förändringen i procentenheter sedan SCB:s undersökning i november.

• Socialdemokraterna: 27,6% (-2,9)

• Sverigedemokraterna: 17,1% (-1,2)

• Moderaterna: 16,0% (-3,2)

• Kristdemokraterna: 13,0 (+7,6)

• Vänsterpartiet: 8,7% (+0,3)

• Centerpartiet: 6,9% (-1,7)

• Miljöpartiet: 5,6% (+1,6)

• Liberalerna: 3,7% (-0,6)

• Övriga partier: 1,3% (+0,1)

Samtliga resultat har en osäkerhetsmarginal på mellan 0,3-0,8 procentenheter. För alla partier utom Vänsterpartiet och Övriga partier är förändringen statistiskt säkerställd.9 092 personer valdes slumpmässigt ut för undersökningen, drygt hälften valde att svara på frågorna.Undersökningen genomfördes mellan 29 april-28 maj genom telefonintervjuer och via en webbenkät.

Källa: Källa: Statistiska centralbyrån

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro