ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten om Malmros-domen: ”Hoppas fler anmäler nu”

Anton Gustafsson · 4 Jul 2019
Uppdaterad 4 Jul 2019

Om Malmros är skyldig eller inte till anklagelserna spelar ingen roll i förtalsmålet, menar experterna som Metro pratat med. Foto: TT


Domen i det uppmärksammade förtalsmålet mot regissören Ulf Malmros kan leda till att fler som blivit uthängda under Metoo-rörelsen kan komma att anmäla. Det tror i alla fall Marie Karlsson-Tuula, professor i civilrätt vid Karlstad universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: En kvinna har dömts för grovt förtal på grund av uppgifter hon delat på Facebook under Metoo-rörelsen. Domen handlar inte om huruvida kvinnans anklagelser är korrekta eller inte, utan om det var försvarligt att sprida en uppgift som uppfattas som ärekränkande.

Var: Nacka tingsrätt.

När: Domen kom onsdagen den 3 juli.

Vilka: Kvinnan som dömdes anmäldes av den utpekade, regissören Ulf Malmros.

Hur: Kvinnans redogörelse handlar om en våldtäkt som ska ha ägt rum på 90.-talet. Hon namngav aldrig Malmros, beskrev hans utseende och skrev vilka filmer han hade regisserat.

Varför: Kvinnans beskrivning av mannens utseende och yrkesliv gjorde det lätt att räkna ut att det var just Ulf Malmros hon syftade på, vilket rätten tagit fasta på i sin dom.

Målet är det första förtalsrelaterade ärendet som prövas efter Metoo. Marie Karlsson-Tuula tycker att rätten gjorde en korrekt bedömning när de fällde kvinnan.

– Det är väldigt allvarligt att man pekar ut någon som brottslig och klandervärd på det här sättet. Det här är ett solklart förtal i min mening, säger hon.

LÄS MER
Videodebatten: Är det bra att Metoo ifrågasätts?
Marie Karlsson-Tuula.Foto: Karlstad universitet

Karlsson-Tuula tycker att det här var en viktig dom. Hon menar att domen kan göra att folk tänker sig för mer kring vad de skriver och hur de uttrycker sig på nätet.

– Jag tror att det är få som tänker på konsekvenserna för den man hänger ut. Då kan en sådan här dom göra att folk får upp ögonen och kanske förstår att man inte kan häva ur sig vad som helst på internet.

LÄS MER
Utpräglat kvinnovåld i deckare – så kan metoo påverka genren

Kvinnan ska enligt hennes advokat överklaga domen. Men Marie Karlsson-Tuula tror inte att en överklagan kommer att bli lyckosam.

– Utifrån de fakta jag har att ta tillställning till har jag svårt att se hur det skulle kunna bli någon ändring. Men det är alltid svårt att säga helt säkert.

Tror du att fler personer som blev uthängda under Metoo kan komma att anmäla nu när man ser att det kan leda till en fällande dom?

– Det får vi nästan hoppas på. Vi kan inte ha det så att folk blir uthängda på nätet hur som helst, det blir någon slags folkdomstol som inte hör hemma i ett rättssamhälle.

LÄS MER
Experten: Det kan hända om du hänger ut misstänkta brottslingar på Facebook

Vad ska man akta sig för att skriva om man inte vill bli anklagad för förtal?

– Man får inte beskriva en person så att folk kan känna igen personen, såklart får man heller inte skriva ut namnet. Den som läser det ska inte kunna identifiera vem det är som man påstår har begått ett brott, säger Marie Karlsson-Tuula.

Kvinnan som dömdes vill överklaga domen. Försvarets argument till varför den fällande domen är fel bygger på tre omständigheter. Det första är att hon inte hade namngivit Ulf Malmros.

Johan Åberg är advokat på advokatfirman Westermark Anjou och är specialiserad på bland annat förtalsmål. Han ger inte mycket för det argumentet.

– Hon har beskrivit hans utseende och hans yrkesgärning så detaljrikt att det är utom rimligt tvivel Ulf Malmros det handlar om. Man måste inte nämna någons namn för att det ska bli förtal, så länge alla förstår vem det är spelar det ingen roll, säger Johan Åberg.

Johan Åberg, advokat på Westermark Anjou.Foto: Westermark Anjou

Nästan aldrig försvarligt

Försvaret menar också att Facebookgruppen var en sluten krets och att hennes beskrivning därigenom inte skulle få spridning.

– Det ska vara en väldigt begränsad krets som tar del av uppgifterna om det inte ska leda till förtal då spridningen går väldigt snabbt. Så att mena att en Facebookgrupp med väldigt många medlemmar är en sluten grupp köper jag inte riktigt, fortsätter Johan Åberg.

Man hänvisar också från försvarets sida att situationen under Metoo-hösten bör påverka domen. Hon menar att hon skrev inlägget för att belysa mäns sätt att agera som ett större samhällsfenomen.

– Det tror jag inte har någon som helst betydelse för domstolens bedömning. De tittar på om det som har spridits har utpekat Ulf Malmros som brottslig. I det här fallet spelar det ingen roll om han har gjort det hon påstår eller inte och det har folk lite svårt att hålla isär. Rätten tittar på om det är försvarligt att sprida den här typen av uppgifter om en annan person, och det är det nästan aldrig, säger Johan Åberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro