ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten om Polens HBTQ-attack: Ikea slagträ i politisk kampanj

Jesper Lindqvist · 3 Jul 2019
Uppdaterad 3 Jul 2019
En polsk Ikea-medarbetare avskedades efter att han skrivit homofobiska meddelanden på företagets intranät.

Foto: Jaap Arriens/TT


En avskedad Ikea-medarbetare fick den polska regeringen att gå i taket. Men Polenkännaren Barbara Törnquist-Plewa menar att det hela mest är ett spel för galleriet. "Regeringen har börjat positionera sig inför höstens val", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad: Polens justitieminister har rasat efter att Ikea i Polen avskedat en man som ska ha uttryckt sig hotfullt mot HBTQ-personer. Justitieministern säger att han ska påbörja en utredning mot Ikea och den biträdande justitieministern manar till bojkott.

Var: Polen.

När: Mannen ska ha uttryckt sig hotfullt i maj 2019.

Vem: Polens justitieminister Zbigniew Ziobro vill utreda händelsen och den biträdande justitieminister Patryk Jaki manar till bojkott av Ikea.

Hur: Den tidigare anställde mannen ska ha publicerat homofobiska bibelcitat på Ikeas intranät. Bland annat fraser om att död och blod är en del av ödet som väntar homosexuella. Ikea bad mannen att ta bort kommentarerna, men mannen vägrade. Då valde Ikea att avskeda honom.

Varför: Ikea förklarar uppsägningen med att de inte accepterar kränkande beteende i någon trosuppfattnings namn och att flera medarbetare ska ha blivit upprörda av mannens meddelanden.

Källa: Bloomberg

I Europa är det Tyskland som har flest Ikea-varuhus, närmare bestämt 53 stycken.

Men en stor del av produktionen är förlagd österut, i Polen. Sammanlagt tolv fabriker, däribland företagets största träproducent, går att hitta i landet. Det gör Polen till företagets i särklass största tillverkningsland, och Ikeas är en betydande arbetsgivare i flera polska städer.

Med den bakgrunden överraskade polens justitieminister, Zbigniew Ziobro, när han under tisdagen kommenterade den incident där en polsk Ikea-medarbetare avskedades efter att han skrivit homofobiska meddelanden på företagets intranät.

– Det här är oacceptabelt. Det är en absolut skandal, sade Ziobro.

LÄS MER
Experten om Polens HBTQ-ilska: ”Ikea kommer bli åtalade”

Händelsen ska nu utredas av det polska justitiedepartementet, och det är oklart vad konsekvenserna kan bli för Ikea i Polen, där en stor del av produktionen alltså är förlagd. Men enligt Barbara Törnquist-Plewa, professor i Öst- och Centraleuropastudier vid Lunds universitet, finns det inga större möjligheter för regimen att slå hårt mot Ikea.

– De har ingen lag med vilken man kan skadeskjuta Ikea. Det skulle vara om man riktar in sig på det enskilda fallet och hävdar att mannen sparkades för att han var katolik, men det kan i värsta fall leda till att Ikea får betala böter eller något liknande, säger hon.

Polens utrikesminister Zbigniew Ziobro.Foto: Krystian Dobuszynski/Nurphoto/REX

Går till val i september

Istället ser Barbara Törnquist-Plewa en annan förklaring bakom de tuffa orden från Polens justitieminister.

– I slutet av september är det val i Polen, det här är ett sätt för konservativa Pis (polska regeringspartiet, reds. anm.) att positionera sig. Det här utspelet ligger i linje med deras tidigare uttalanden, de ser sig som försvarare av kärnfamiljen och konservativa, katolska, värden. Det finns många väljare i Polen som gillar budskapet de förmedlar här, säger hon.

LÄS MER
Ikeas varning: Flera barn har fallit från skötbord

I Polen ser man Sverige som ett förhållandevis liberalt land, och enligt Barbara Törnquist-Plewa försöker Pis upprätthålla bilden av att var en ideologisk motpol gentemot Sverige.

– Det är en bild som ledande politiker i båda länderna försöker etablera. I Sverige ser man polska politiker som bakåtsträvare och vice versa. Det är inget som påverkar de diplomatiska relationerna eller handeln länderna emellan, utan snarare något som båda länderna tjänar på, säger hon.

Barbara Törnquist-Plewa, professor i Öst- och Centraleuropastudier vid Lunds universitetFoto: Mikael Risedal

Minimal risk för bojkott

På samma sätt som konflikten mellan Ikea och Polen nu har uppstått har ordkrig på Twitter tidigare i år brutit ut på toppolitisk nivå, den gången mellan företrädare för regeringarna i Sverige och Ungern.

Efter att dåvarande socialministern Annika Strandhäll kritiserat uttalanden från Ungerns premiärminister Viktor Orbán fick Strandhäll som gensvar motta tung kritik från flera ministrar i den ungerska regeringen.

LÄS MER
Nej, Polens premiärminister sa inte att Sverige har satsat på "genus i stället för brandförsvar"

Barbara Törnquist-Plewa menar dock att konflikten inte bidrog till mer än ordkrig, och anser att effekten kommer att bli densamma i fallet med Polen och Ikea.

– Ingen av parterna vill att Ikeas produktion i Polen ska påverkas. Ikea har många fabriker där och för regimens del handlar det om många arbetstillfällen som man inte vill gå miste om. I längden är det nog Polen som hade förlorat mest på en handelsstrid, säger hon och fortsätter.

– Detsamma gäller med hotet om bojkott. Polens storstäder domineras av yngre personer som irriterar sig på konservatismen och Pis. Det är där Ikeas butiker ligger och det handlar ju om ett företag med en yngre målgrupp. Risken för att en bojkott skulle få någon som helst påverkan är således minimal.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro