ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten om Polens HBTQ-ilska: ”Ikea kommer bli åtalade”

Anton Gustafsson · 2 Jul 2019
Uppdaterad 3 Jul 2019

Ikea riskerar åtal i Polen. Foto: TT


Ikea kan drabbas av rättsliga åtgärder efter att ha sparkat en anställd som uttryckt sig hotfullt mot HBTQ-personer. Det påstår statsvetaren och människorättsaktivisten Rémy Bonny som menar att det styrande partiet har en tydlig agenda mot HBTQ-personer.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Polens justitieminister har rasat efter att Ikea i Polen avskedat en man som ska ha uttryckt sig hotfullt mot HBTQ-personer. Justitieministern säger att han ska påbörja en utredning mot Ikea och den biträdande justitieministern manar till bojkott.

Var: Polen.

När: Mannen ska ha uttryckt sig hotfullt i maj 2019.

Vem: Polens justitieminister Zbigniew Ziobro vill utreda händelsen och den biträdande justitieminister Patryk Jaki manar till bojkott av Ikea.

Hur: Ikea i Polen bjöd i maj in till ett evenemang för att stötta HBTQ-rättigheter på dagen mot homo- , bi- och transfobi. Då ska den tidigare anställde mannen ha publicerat homofobiska bibelcitat på Ikeas intranät. Bland annat fraser om att död och blod är en del av ödet som väntar homosexuella. Ikea bad mannen att ta bort kommentarerna, men mannen vägrade. Då valde Ikea att avskeda honom, rapporterar Bloomberg.

Varför: Ikea förklarar uppsägningen med att de inte accepterar kränkande beteende i någon trosuppfattnings namn och att flera medarbetare ska ha blivit upprörda av mannens meddelanden.

Polens justitieminister Zbigniew Ziobro menar att uppsägningen på Ikea är ”skandalös” och att han ska påbörja en grundlig utredning av händelsen.

Uttalandena om rättsliga följder skulle kunna avfärdas som politiskt spel för att vinna sympatier hos vissa väljargrupper som motsätter sig HBTQ-rättigheter. Men Zbigniew Ziobro är genom sitt ämbete även riksåklagare i Polen. Det innebär att han skulle kunna åtala Ikea för brott mot lagen om anställningsskydd och har även uttryckt att möbelföretagets agerande kan vara straffrättsligt.

LÄS MER
Kryphålet i röklagen: Här är uteserveringarna där rökning tillåts
Zbigniew Ziobro menar att Polen tvingas hantera ett fenomen där man ”använder rättsligt och ekonomiskt våld mot alla de som inte vill dela värderingarna i homo-aktivistkretsar”.Foto: TT

Det finns tidigare exempel där Zbigniew Ziobro gått in och lagt sig i fall som handlar om HBTQ-rättigheter. 2018 vägrade ett tryckeri i Polen att trycka en HBTQ-organisations banderoller. Organisationen stämde tryckeriet och fick rätt i domstol varpå tryckeriet dömdes för diskriminering. Men efter domen drev Ziobros och regeringspartiet "Fred och rättvisa" igenom rättsliga reformer där de bland annat bytte ut domare. När reformerna vunnit laga kraft överklagades domen mot tryckeriet som revs upp av de nya domarna.

I dag har företag i Polen en större rätt att vägra erbjuda sina tjänster till bland annat HBTQ-personer.

– När Zbigniew Ziobro går ut så hårt så tror jag att Ikea kommer bli åtalade, det är han som bestämmer helt enkelt, säger Rémy Bonny, statsvetare och HBTQ-aktivist som är specialist på HBTQ-rörelser i Östeuropa och Asien.

Rémy Bonny är en statsvetare från Belgien som är expert på HBTQ-rörelser i Östeuropa och Asien. Foto: Privat

Rémy Bonny menar att Polen är ett väldigt splittrat land när det kommer till HBTQ-frågor. I storstäderna, bland de unga och välutbildade, är de progressiva tankarna dominerande och väldigt många är öppna för HBTQ-rörelsen.

Men Polen är också ett av Europas mest religiösa länder. På landsbygden är befolkningen betydligt äldre och mer konservativa och den strikta katolska tron genomsyrar mångas åsikter om HBTQ-personer. Det är på landsbygden som Lag och rättvisa har sin väljarbas, och pressade av dåliga opinionssiffror har partiets företrädare på senaste tiden gått till upprepade attacker mot HBTQ-rörelsen.

– Det senaste uttalandet handlade om att de vill införa en anti-propagandalag mot HBTQ-rörelsen liknande den som finns i Ryssland. Det betyder alltså att det kan bli förbjudet för HBTQ-rörelsen att hålla demonstrationer och liknande, säger Rémy Bonny

LÄS MER
Almedalen – firmafest för eliten eller livsviktig för demokratin?

Hur tror du att människor i Polen skulle reagera om Ikea blev åtalade?

– Jag tror inte en bojkott skulle påverka Ikea negativt alls, snarare tvärtom. De unga människor i städerna som handlar på Ikea är trötta på den bakåtsträvande politiken i landet, de kommer stötta Ikea. I värsta fall kan det leda till demonstrationer och protester i städerna, säger Rémy Bonny.

Annika Mohlin är pressansvarig för Ingka Group, det är företaget som driver Ikeas varuhus i Polen. Hon menar står fast vid att det var rätt beslut att avskeda mannen som uttryckte sig homofobiskt.

– Vi har en värdegrund på Ikea som tar inkludering på väldigt stort allvar. Om man inte delar den synen är Ikea inte rätt arbetsplats för den personen, säger hon.

Annika Mohlin. Foto: Foto: Ikea.

Mannen som blev avskedad hänvisar kommentarerna till sina katolska värderingar. Annika Mohlin menar att man får ha vilka religiösa övertygelser man vill, men att linjen dras vid hot.

– Man kan inte hota någon och sedan hänvisa till sin religion som en ursäkt för det, säger hon.

Är du orolig för Ikeas relation med Polen efter den här händelsen?

– Vi står upp för våra värderingar och kompromissar inte med dem. De är en del av vår identitet och det här är en ståndpunkt som är viktig för oss, säger Annika Mohlin.

LÄS MER
Skjutningarna i Stockholm: Därför är hårdare straff “meningslöst” enligt experten
klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro