ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten om rönnbär: väldigt mycket näring

· 16 Sep 2017
Uppdaterad 21 Sep 2017
Så här års går det att se mängder av rönnbär i skogen. Visste du att se sura bären är rika på olika antioxidanter som exempelvis C-vitamin.

Så här års går det att se mängder av rönnbär i skogen. Visste du att se sura bären är rika på olika antioxidanter som exempelvis C-vitamin. Foto: Bengt Ekman/Naturfotograferna/IBL Bildbyrå


Kanske har du sett alla röda bär som hänger i klasar på flera träd i skogen just nu? Det är rönnbär. Metro har ställt de frågor du undrar över till flera experter.

klar

Artikellänk är kopierad

Som liten kanske du trädde rönnbär på en sytråd, torkade och hängde upp i klassrummet. Men visste du att rönnbär innehåller en hel del C-vitamin och att de kan vara skadliga för dig? Här är 7 fakta om rönnbär.

När ska jag plocka rönnbär?

– Man brukar säga att man vill plocka rönnbären efter den första frosten. Just för att de blir lite sötare då, säger Håkan Tunon, forskare vid centrum för biologisk mångfald.

Orkar du inte vänta på frosten tipsar näringsfysiologen Anki Sundin att du kan frysa bären istället, vilket gör att de blir lite sötare.

Hur länge kan man plocka dem?

– Så länge fåglarna inte ätit upp dem eller bären blivit fula, säger Håkan Tunon.

Han säger att du får avgöra hur bären ser ut men att plocka rönnbär i oktober är inget konstigt.

Vilken är den vanligaste rönnen?

– Den vanliga rönnen som vi har i Sverige och den som vi brukar referera till när vi pratar om rönnbär är Sorbus aucuparia, förklarar han.

Är rönnbär rika på C-vitamin?

– Ja det är de, säger Anki Sundin.

Om man tittar på nivåer av antioxidanter som finns i rönnbär säger Anki Sundin att 100 gram rönnbär motsvarar en femtedel till en sjättedel av den dos med antioxidanter som rekommendationerna motsvarar att vi bör få i oss per dag. Kokar du rönnbär försvinner en del av antioxidanterna men mycket kvarstår.

Är de nyttiga?

– Ja jag skulle säga att det finns väldigt mycket näring att hämta i rönnbär, säger Anki Sundin.

Är bären giftiga?

Ulla Beckman Sund som är toxikolog vid Livsmedelsverket förklarar att i vilda rönnbär finns det ett ämne som heter parasorbinsyra, vilket är ett ämne som kan ge magproblem om du äter bären råa.

– Men däremot om du kokar bären då förstörs det här ämnet, förklarar hon.

Det sägs att mycket rönnbär innebär en sträng vinter och lite snö, stämmer det?

– Nej det stämmer inte, det är det enkla svaret. Rönnen kan inte förutse framtiden, säger Ulf Sperens, filosofidoktor vid Umeå Universitet.

Han har tidigare jämfört mängden bär med snödjup och fann då att det inte finns något samband mellan de båda.

Foto: Marcin Jucha/Alamy

Rönnbär kan användas till flera olika saker, däribland:

• Rönnbärssaft

• Rönnbärsgelé

• Rönnbärssnaps

• Rönnbärsbröd

• Smaksättning till grytor och soppor

• Dekoration

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro