ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Experten om sprängvågen: "Unikt för Sverige"

Jesper Lindqvist · 15 Apr 2019
Uppdaterad 15 Apr 2019
Den senaste tidens explosioner är en effekt av ett ökat användande av dödligt våld bland yrkeskriminella, enligt poliskommissarie Gunnar Appelgren.

Den senaste tidens explosioner är en effekt av ett ökat användande av dödligt våld bland yrkeskriminella, enligt poliskommissarie Gunnar Appelgren. Foto: Janerik Henriksson/Johan Nilsson/TT


Bara under senaste veckan har det sprängts i Norrköping, Malmö och Stockholm. Nu varnar polisen för utvecklingen med de våldsamma explosionerna. "Vi tror att det finns mer, och tyngre, vapen i Sverige i dag, säger poliskommissarien och gängexperten Gunnar Appelgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro skrev redan i slutet av 2018 om utvecklingen i Malmö, där flera sprängningar ägde rum i december. Stockholmspolisen varnade då för att den typen av incidenter tenderar att börja i söder för att sedan sprida sig norrut.

Under helgen inträffade en rad explosioner runtom i landet, däribland vid en bilverkstad i Vällingby i norra Stockholm. I Norrköping spärrades stora delar av stadens centrum av under helgen efter en kraftig explosion, och i centrala Malmö skadades en 12-årig flicka efter att hennes fönsterruta krossats i samband med en explosion.

Fenomenet med explosioner och sprängningar har varit allmänt känt i flera år, men polisen ser vissa förändringar gällande den senaste tidens händelser.

– Backar vi ett par år i tiden var det många handgranater som detonerade. Nu ser vi bangers samt fyrverkeripjäser som cobra 8, som tejpas ihop och ger en högljudd och kraftig sprängeffekt, säger Gunnar Appelgren.

Dödliga våldet ökar

Han är poliskommissarie vid Stockholmspolisen där han samordnar forskning kring våld med skjutvapen. Den senaste tidens explosioner, menar han, kan ses som ett tecken på den ökning som har skett.

– Nationellt sett rör det sig om en ökning. I den här typen av kriminella miljöer har det alltid funnits ett så kallat våldsbehov, det är ingenting som har förändrats. Det som har skett under de senaste åren är att man har övergått till ett betydlig mer dödligt våld, först med skjutvapen, sedan med handgranater och nu med den här typen av explosioner, säger Gunnar Appelgren och fortsätter.

– Det handlar om olika gäng som vill markera mot sina rivaler, då använder man den här typen av våld som påtryckningsmedel. Och eftersom de vet att de själva riskerar att dödas så använder man lika kraftigt, eller kraftigare, våld själv.

LÄS MER
Explosion i bostadshus vid Mariatorget i Stockholm - kvarter avspärrade

Ökad sannolikhet för dödsfall

Gemensamt för en majoritet av den senaste tidens explosioner är att de har inträffat nattetid, med färre människor som rört sig i närområdet. I slutet av mars inträffade till exempel en kraftig explosion vid en villa i Motala, strax före klockan 23 på kvällen. Enligt polisen hade de boende ”änglavakt”, eftersom de inte ådrog sig allvarligare skador.

Gunnar Appelgren menar att risken för att fysiskt skadas i samband med en explosion är extremt liten, och pekar på att det till exempel är farligare att ge sig ut i trafiken.

Han tillägger dock att explosioner och sprängningar får andra effekter, utöver de direkta skadorna.

– Det är händelser som berör alla. De som bor i ett område känner ofta ett stort obehag och de som läser om händelserna påverkas också. Sedan är det också logiskt att ju fler incidenter, desto högre bli sannolikheten att någon oskyldig till slut dödas, säger Gunnar Appelgren.

”En generation av lättkränkta, kriminella män”

Polisen hanterar de nya händelserna precis som man tidigare under flera år har hanterat gängkriminalitet och skjutningar, med extra fokus på dessa miljöer samt intensivt spaningsarbete. Men det förebyggande jobbet försvåras eftersom tröskeln mot dödligt våld är betydligt lägre för dagens gäng.

– Vi har en generation av lättkränkta, kriminella män med dålig impulskontroll. Man reagerar snabbt och hårt på kränkningar, man har tillgång till tunga vapen och svarar direkt. När det handlar om värdetransportrån och planerade mord är det lättare för polisen att kartlägga och sedan ingripa, men när någon omedelbart skjuter så måste vår närvaro i den här miljön vara ännu tydligare, säger Gunnar Appelgren.

Han menar att utvecklingen, med våldsamma och lättkränkta kriminella män, inte är specifik just för Sverige.

Däremot pekar han på att den typen av explosioner som uppmärksammats under de senaste åren i stort sett lyser med sin frånvaro i övriga Europa.

– När vi pratar med amerikanska kollegor berättar de om skolskjutningar och gängkonflikter, men de innefattar inte sprängningar med handgranater eller bangers. Vi tror att det finns mer, och tyngre, vapen i Sverige i dag, vilket är konstigt eftersom de transporteras genom Europa. I Tyskland ser man till exempel inte den här typen av våld, det är inget man ser alls i övriga Europa, säger Gunnar Appelgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro