ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten om straffet för glömda tvååringen: "Helt rimligt"

Gustaf Eriksson · 17 Jul 2013
Uppdaterad 17 Jul 2013

Pappan som orsakade sin tvåårige sons död när han glömde honom i en varm bil slipper både böter och fängelse. Helt rimligt, enligt Metros rättslige expert Stefan Wahlberg. – Det är en djupt tragisk händelse, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

På den här parkeringen glömdes den tvåårige pojken.
På den här parkeringen glömdes den tvåårige pojken.Foto: Scanpix

Den 6 maj var det mycket hett i skånska Eslöv. På morgonen skulle pappan lämna sin tvåårige son på dagis. Men han glömde bort pojken, och körde i stället direkt till jobbet. 

På eftermiddagen kom han ihåg sin son. Men det var för sent. Efter att ha suttit i den varma bilen i omkring åtta timmar hade pojken avlidit av överhettning. 

På tisdagen fick pappan ett strafföreläggande med villkorlig dom av åklagaren. Det innebär att han slipper både fängelse och böter.  – När brottet är erkänt och den tilltalade är överens med åklagaren om vilket straff det skulle bli i domstol så kan man göra så här för att slippa rättegång, säger Stefan Wahlberg, Metros rättslige expert. – I det här fallet skulle det knappast kunnat bli något annat än villkorlig dom eftersom mannen är tidigare ostraffad och risken för återfall är oerhört liten.

Att det ändå blev en villkorlig dom är en tydlig markering, enligt Wahlberg. – Det viktigaste i sammanhanget är att rättsväsendet inte låter det här passera obemärkt förbi för att det är en så djupt tragisk händelse. Här är det uppenbart att den typ av slarv som pappan gjort sig skyldig till är brottsligt och att samhället inte tolererar det.

Det oerhörda lidandet som glömskan inneburit för pappan spelar också in i åklagarens bedömning.  – Både i lagen och i rättspraxis finns det stöd för att väga in sådana konsekvenser. I det här fallet har pappan redan fått ett ohyggligt straff på det personliga planet. Därför blir bedömningen helt rimlig, säger Stefan Wahlberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro