ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten om “ten year challenge – det här ska du tänka på

Valerie Kaspersen · 17 Jan 2019
Uppdaterad 17 Jan 2019
Facebook förbehåller sig rätten att använda allt material du laddar upp.

Facebook förbehåller sig rätten att använda allt material du laddar upp. Foto: Pixabay


2019 har bara börjat men de nya virala trenderna har redan etablerat sig. Den senaste i ledet är “ten year challenge. Metro har pratat med it-säkerhetsexperten Fredrik Ljunggren om riskerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Den nya utmaningen på sociala medier går ut på att publicera en bild på dig själv från 2009 bredvid en från 2019, för att se hur mycket du har förändrats på tio år.

Kan användas av Facebook

Teknikexperten och författaren Kate O’Neill varnade i en artikel i Wired för att utmaningen ger Facebook underlag för att utveckla plattformens ansiktsigenkänningsteknik, något som it-säkerhetsexperten Fredrik Ljunggren håller med om.

– Ansiktsigenkänningssystemen finns ju redan och fungerar. Det saknas heller inte bilddatabaser. Regeringar och stater kommer ju ha möjlighet att träna sina igenkänningssystem med hjälp av passfoton till exempel. Frågan är då om du vill att Facebook ska träna på dig, säger Fredrik Ljunggren.

Fredrik Ljunggren påpekar dock att det kanske inte alls finns någon baktanke med utmaningen, men att Facebook ändå förbehåller sig rätten att använda allt material du skickar upp ”för att förbättra deras tjänster”.

Ger bra underlag

Tjänster som skulle kunna utvecklas med hjälp av den här utmaningen är exempelvis att bättre kunna kategorisera bilder, men de kan också användas för kommersiella ändamål.

– Folk blir allt äldre och Facebook har funnits länge nu. Då kan det vara så att träffsäkerheten är sämre när det gäller gamla bilder. Facebook använder AI för att känna igen ansikten och då behöver man ett underlag att kunna träna de här algoritmerna. Det här blir ett perfekt sådant underlag, säger Fredrik Ljunggren och fortsätter:

– Man vet exakt hur lång tid som förflutit mellan de två bilderna, de föreställer samma person och är tagna på likartat sätt.

Går att stänga av

Men att lägga upp bilder för just den här utmaningen skiljer sig inte från när du lägger upp bilder annars.

– De analyserar all din text, dina likes och beteende hela tiden. Det här är ju bara en liten del i hur de exploaterar ditt privatliv, om man ska vara lite kritisk. Nu går det förvisso att stänga av just ansiktsigenkänningdelarna om man tycker att det är extra oetiskt.

Den stora frågan du ska ställa dig, menar Fredrik Ljunggren, är om om du anser att det finns risker för din personliga integritet när du delar med dig av information på sociala medier.

–  Om man inte är okej med att Facebook tar ens bilder, texter och aktiviteter för att använda det för kommersiella ändamål så ska man nog inte använda Facebook.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro