ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten om terrordådet i Nya Zeeland: Kan inspirera extremhögern i Sverige

Annica Ögren · 15 Mar 2019
Uppdaterad 19 Mar 2019
Skjutningarna i Nya Zeeland skedde klockan 13.40 lokal tid, motsvarande klockan 01.40 svensk tid, på fredagen.

Skjutningarna i Nya Zeeland skedde klockan 13.40 lokal tid, motsvarande klockan 01.40 svensk tid, på fredagen. Foto: Mark Baker


En av gärningsmännen som misstänks för terrordådet i Nya Zeeland publicerade ett manifest där han uttrycker islamofobiska motiv. Samtidigt blir extremhögern både i Sverige och utomlands mer våldsam. Det kan spilla över i att personer genomför mer extrema terrordåd som det i Nya Zeeland verkar vara", säger Filip Ahlin på Försvarshögskolan.

klar

Artikellänk är kopierad

49 personer har hittills bekräftats döda efter det senaste dygnets terrordåd i Nya Zeeland där tre gärningsman öppnat eld mot personer som befunnit sig i två moskéer för att be fredagsbön.

– Landet har inte varit förekommande i terrordåd tidigare då de bland annat har hårda vapenlagar. Därför är den här attacken förvånande, säger Filip Ahlin, analytiker på Försvarshögskolan.

Australiens premiärminister, Scott Morrison, ska enligt AFP sagt att en av gärningsmännen som gripits är ”våldsam högerextremist och terrorist”.

Hämnd mot våldsbejakande islamister

En av gärningsmännen ska innan attacken ha publicerat ett manifest på 73 sidor där han bland annat nämner dådet på Drottninggatan, samt att han ville hämnas den 11-åriga flickan som dog i attacken, skriver flera medier.

Han framför även främlingsfientliga och islamofobiska motiv i manifestet och mannen hyllar bland annat Anders Behring Breivik som utförde attacken på Utöya 2011 och Anton Lundin som utförde skolattacken i Trollhättan 2015.

Mannen sände även attacken live via sociala medier – i 17 minuter. I videon syns bland annat ett vapen en ritad symbol på, som ser ut att föreställa en tyrruna, som också används av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. På vapnet står även Ebba Åkerlunds namn.

Enligt Filip Ahlin kan det vara en del av syftet från gärningsmannen att publicera filmer på förberedelser till ett dåd. Att dessutom live-sända under själva dådet kan, enligt honom, ha att göra med att gärningsmannen vill inspirera andra.

– Det kan ha att göra med att man vill sprida skräck, man vill dokumentera det man gjort och att man kanske har en önskan om att inspirera andra.

Ökad aktivitet hos extremhögern i västvärlden

I manifestet beskriver han sig som en 28-årig ”vanlig vit man”, det rapporterar News.com.au.

– Jag tycker det är lite för tidigt att prata om motivet men kopplat till filmen som en av gärningsmännen publicerat verkar det handla om en hämnd för andra attacker som utförts av våldsbejakande islamister. Han verkar ha en extrem ideologi då han även hyllar personer som Anton Lundin och Anders Behring Breivik, säger Filip Ahlin.

Enligt honom har den högerextrema ideologin i västvärlden på senare år fått ökad aktivitet – även i Sverige.

Som exempel nämner han bombdåden vid Syndikalistiskt forums lokaler i Göteborg 2017, som användes som asylboenden, där tre män med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, dömdes.

Men också händelsen i maj förra året då en man greps i Sundsvall misstänkt för mordförberedelser på två journalister. Också han hade kopplingar till NMR.

Enligt en rapport från amerikanska människorättsorganisationen Anti-Defamation League (ADL) var två tredjedelar av alla terrordåd med dödlig utgång i USA under 2018 även kopplade till högerextremism.

– Vi har i västvärlden sett en ökad aktivitet i den högerradikala miljön, men vi vet ju inte riktigt vad för slags kopplingar gärningsmannen eller gärningsmännen i det här dådet har än, om de tillhör en organisation eller om de inspirerats av andra och sedan utfört dådet ensamagerande.

– Vi har också sett en ökad våldsnivå extremhögern i Sverige som kan spilla över i att personer genomför mer extrema terrordåd som också den i Nya Zeeland verkar vara. Men det finns en ökad aktivitet i vita makt-miljön över lag, säger Filip Ahlin.

Polisen i Nya Zeeland har gripit de tre gärningsmännen och letar inte efter fler misstänkta, skriver Reuters.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro