ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten om uteblivet stånd: "Kroppen är ingen maskin"

Ebba Rosencrantz · 5 Okt 2018
Uppdaterad 5 Okt 2018
När unga män inte får stånd handlar det ofta om nervositet och stress.

När unga män inte får stånd handlar det ofta om nervositet och stress. Foto: Unsplash


Siffror visar att allt fler unga män får potensmedel utskrivet. Men för de flesta unga sitter problemet i huvudet – inte i könet. För att undvika oro menar Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU, att vi behöver mer kunskap om hur ståndet och lusten fungerar.

klar

Artikellänk är kopierad

Även om gruppen är liten så har förskrivningen av potensmedel till unga män ökat kraftigt de senaste tio åren. Men när unga män har svårt att få stånd är det ofta inte ­medicinska orsaker som ligger bakom, utan snarare prestationskrav och nervositet inför att ha sex med en partner. Kan man till exempel få stånd när man onanerar så är det inget fel rent fysiskt.

Pelle Ullholm är sexualupplysare på RFSU och han menar att vi behöver fundera kring hur vi ser på både stånd och penetrationssex.

– Kroppen är ingen maskin och att man inte alltid kan få stånd betyder inte att någonting är fel. I dag är fler medvetna om det, men för många är ­första tanken att någonting är fysiskt fel, och det kan skapa stress, säger han.

Svårt om man är nervös

Och just stress och nervositet är dåliga förutsättningar för att få stånd. För att man ska bli hård krävs att musklerna kring blodkärlen i penis slappnar av och låter mer blod strömma in, och det kan vara svårt om man är nervös.

– Första gången man inte får stånd kan man bli stressad och tro att det är ett bestående problem. Men hos killar och unga män är det oftast tillfälligt och beror på situationen. Man kanske är jättekär och vill imponera, känner sig mindre erfaren eller bara är allmänt låg. Vet man att det är vanligt att ståndet kommer och går blir det mindre dramatiskt, säger Pelle Ullholm.

Det finns en syn på penetrationssex som lite bättre än annat sex, och det kan bidra till känslan av att mycket hänger på att man får stånd, menar Ullholm.

– För att hantera det kan man försöka bredda sin sexuella repertoar.Även smeksex, oralsex eller att tillfredsställa på andra sätt är riktigt sex. Känner man att man kan ge den andra njutning och orgasm tänker man oftare att man har haft riktigt sex, säger Pelle Ullholm.

Går att få hjälp

Men den som upplever problem med att få stånd ska självklart söka hjälp, betonar han.

– Då ska man såklart kontakta en ungdoms-mottagning eller vårdcentral. Där kan man få hjälp oavsett om det är medicinska eller psykologiska orsaker som ligger bakom, och ju tidigare man går dit desto lättare är det oftast att bli hjälpt, säger han.

pil
Så hanterar du när ståndet sviker

Försök fortsätta ha sex med din partner på andra sätt. Det finns massor av sätt att ge sin partner orgasm. Är du sexpartner till den vars stånd sviker, fortsätt att ha sex och ta på din partner på andra ställen än könet.

Bredda din bild av vad som är riktigt sex, det minskar pressen på att få erektion och kan hjälpa dig att hantera situationen om den uppstår.

Kom ihåg att uteblivet stånd inte är något konstigt eller behöver betyda att något är fel.

Försök slappna av. Att spänna sig gör det nämligen svårare att få stånd.

Känner du oro för att du inte kan få stånd, kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

klar

Artikellänk är kopierad

Ebba Rosencrantz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro