ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Osannolikt att monsternyckelpigan kan utrotas

JENNI KARLSSON · 8 Maj 2016
Uppdaterad 8 Maj 2016
Harlekinnyckelpiga, eller monsternyckelpiga, kan förstöra ekosystemet.

Harlekinnyckelpiga, eller monsternyckelpiga, kan förstöra ekosystemet. Foto: TT


Harlekinnyckelpigan har varit omtalad de senaste åren. I Norge uppmanade myndigheterna för några år sedan att folk skulle döda den när den sågs. Anledningen: Den kan vara skadlig för ekosystemet. Svenska myndigheter har däremot inte kommit med samma uppmaning – än.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har tidigare skrivit om spridningen av harlekinnyckelpigan, eller monsternyckelpigan som den också kallas, och varför man inte bör döda den – trots uppmaningen i grannlandet. I år fortsätter arten att sprida sig, men än finns ingen inventering på hur många nyckelpigor som finns runt om i landet.

►LÄS MER:  Monsternyckelpigan sprider sig över Sverige – därför ska du inte döda den

Åke Lindelöw är fältentomolog på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Han anser att det inte har någon betydelse för artens spridning om privatpersoner har ihjäl några nyckelpigor.

– Det är klassiskt att vi känner att vi måste göra någonting, men det är bara en liten, liten del av alla harlekinnyckelpigor som vi upptäcker. Man måste vara ödmjuk, vi kan inte få bort dem på det viset, säger han.

►LÄS MER:  Mördargeting kan komma i sommar  – ”gör massangrepp”

Han fortsätter:

– Man kan möjligen hålla undan dem lokalt, men de fortsätter att dyka upp. Det blir lite mördarsnigel över det hela, men den här nyckelpigan kommer inte att irritera lika mycket i våra trädgårdar.

Monsternyckelpigan kommer ursprungligen från Asien och användes först i Europa för biologisk bekämpning av bladlöss i växthus. Några rymde ut i naturen och utgör där ett hot mot den biologiska mångfalden, den äter nämligen också andra nyckelpige-arter.

►LÄS MER: Det här är sant och falskt i naturen

Åke förklarar att det är upp till myndigheterna att ha koll så att risken för att en främmande organism kommer in i landet ska bli så liten som möjligt. Nu när Harlekinnyckelpigan redan har spritt sig över en stor del av Sverige är det osannolikt att den kan utrotas.

– Det kom en ny Eu-reglering i fjol om att arter, som hotar den biologiska mångfalden bör utrotas. Det finns väldigt få exempel på att redan etablerade arter kunnat utrotas. Importkontroll och andra åtgärder som minimerar införseln av främmande arter utgör en förebyggande strategi.

Åke Lindelöw, fältentomolog på Sveriges Lantbruksuniversitet.
Åke Lindelöw, fältentomolog på Sveriges Lantbruksuniversitet.
klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro