ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Poliserna skjuter för snabbt

Clarence Frenker · 8 Jan 2013
Uppdaterad 8 Jan 2013
Experten: Poliserna skjuter för snabbt Polisen vill inte svara på om den anträffade automatkarbinen är äkta eller en replika.

Experten: Poliserna skjuter för snabbt Polisen vill inte svara på om den anträffade automatkarbinen är äkta eller en replika. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX


I dag hålls häktningsförhandlingar mot de fem personer som misstänks för inblandning i guldrånet i Södertälje.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i fredags eftermiddag som polisen ingrep när en guldsmedsbutik i Södertälje centrum rånades av beväpnade gärningsmän.

En av de misstänkta rånarna, den 26-årige man som nu begärts häktad i sin frånvaro, var beväpnad med vad som tros vara en automatkarbin och sköts i huvudet av polisen. Hans tillstånd bedömdes i går kväll som fortsatt livshotande då kulan, som expanderat, inte kunnat opereras ut. Tre män i åldrarna 19, 22 och 26 år gamla är på sannolika skäl misstänkta för grovt rån och två kvinnor, 22 och 21 år gamla, misstänks för medhjälp.

Åklagare vid riksenheten för polismål ska samtidigt utreda om polisen agerade fel som sköt 26-åringen i huvudet.

– Får man skjuta någon i huvudet? Ja, det får man om det är så att faran för en själv eller omgivningen är lika stor. Det här blir en skälighetsbedömning. Vad hade han för grunder att göra som han gjorde? Synintrycken kommer också att väga in, säger professor Leif GW Persson.

Enligt Persson är det ytterst ovanligt att polis och rånare konfronteras. Och många poliser agerar snabbt.

– Det spelar ingen roll hur mycket utbildning de har, de flesta har för bråttom, säger han.

– De förnekar brott, säger Lars Byström, presstalesman vid länskriminalpolisen i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro