ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Så får du in en fot i hotell- och restaurangbranschen

Anna Åslund · 13 Aug 2018
Uppdaterad 13 Aug 2018
Enligt Oscar Ohlsén, vd för Carotte Staff, kan det gå fort att göra karriär inom hotell- och restaurangbranschen om du visar framfötterna tidigt.

Enligt Oscar Ohlsén, vd för Carotte Staff, kan det gå fort att göra karriär inom hotell- och restaurangbranschen om du visar framfötterna tidigt. Foto: Carotte Staff/Unsplash


Är du nyfiken på hur det är att jobba som kallskänka, bartender eller hotellreceptionist? I dag finns det goda möjligheter för dig att ta reda på det. Kompetensbristen inom svensk besöksnäring är stor och enligt Oscar Ohlsén, vd på Carotte Staff, kan det gå snabbt att göra karriär.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag jobbar ungefär 200 000 personer inom hotell, restaurang och storhushåll i Sverige. Ändå är det en av de branscher som skriker högt efter mer arbetskraft. För kallskänkor, hovmästare, pizzabagare, servitörer och bartenders är konkurrensen om jobben låg både i dag och inom de närmaste åren. Det enligt Arbetsförmedlingens rapport ”Var finns jobben?” från 2017.

”Branschen blomstrar”

Oscar Ohlsén är vd för Carotte Staff, som hyr ut och utbildar personal inom hotell- och restaurangbranschen. Han menar att bristen på kompetens märks tydligt.

– Det poppar upp nya hotell och restauranger hela tiden. Branschen blomstrar samtidigt som antalet personer som jobbar inte växer i takt för att mätta det ökade behovet. Det är en otrolig svårighet för aktörerna inom branschen på grund av bristen på kvalificerad personal på marknaden.

LÄS MER
Chefen som pratar misstag: ”Ingen vill bli ledd av mr eller mrs perfect”

Oscar Ohlsén menar att många, särskilt unga, drar sig för att utbilda sig och jobba inom hotell- och restaurang.

– Det finns många fördomar om branschen, bland annat att den är oseriös och slitsam. Men mycket har förändrats de senaste åren. Nästan alla bolag i dag har kollektivavtal vilket har gjort att de långa arbetsdagarna har reglerats starkt. Även löneutvecklingen har gått fort, bristen på kompetens har gjort att anställda har kunnat pressa upp sina löner. Bolagen som är vinnarna i dag är de som har förstått att de måste erbjuda schyssta villkor.

Enkelt att jobba sig uppåt

En annan fördom om hur det är att jobba inom hotell och restaurang är enligt Oscar Ohlsén att karriärmöjligheterna är få. I dag är det inte bara servitris och kock som är vanliga yrken. Du kan även göra karriär som restaurangchef, konferens- eller receptionsansvarig, säljare och eventchef.

– Branschen måste vara mer öppen med de karriärvägar som finns. Jag träffar dagligen personer i ledande befattningar, exempelvis restaurangchefer, och nio av tio av dem har börjat längst ner och jobbat sig uppåt. Branschen är duktig på att lyfta fram personer som jobbar hårt, visar framfötterna och är lojala.

pil
Oscar Ohlséns tips för att göra karriär inom hotell- och restaurang

– Fundera över vilken typ av service du gillar att jobba med. Är du intresserad av fine dineing eller galamiddagar? Eller lockar det mer att jobba med bokningar och konferenser på ett hotell? Läs på.

– Sök dig inte till en för avancerad roll direkt. Börja från grunden, lär dig verksamheten och jobba dig uppåt. Var öppen för att lära dig nya saker – det ger dig erfarenheten du behöver för att klättra vidare.

– Visa framfötterna och var prestigelös. Genom att göra ett bra jobb kommer du att få mer ansvar och fler möjligheter. Du kommer långt på att leverera god service och vara en person som andra vill jobba med.

– Inom hotell- och restaurang finns det både gymnasiala och eftergymnasiala utbildningar. Du kan läsa allt ifrån nischade kockutbildningar till breda hotel management-utbildningar. Få personer pluggar detta, vilket gör dem hett eftertraktade på marknaden. En eftergymnasial utbildning är att rekommendera om du strävar efter en chefsroll.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro