ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Så får ni ut SD ur riksdagen

Frida Sundkvist · 3 Jul 2013
Uppdaterad 3 Jul 2013

Det finns tre sätt – två dåliga och ett bra – för den som vill få ut Sverigedemokraterna ur riksdagen till nästa val. Väljer politikerna fel får nationalistiska partier bara fler röster.

klar

Artikellänk är kopierad

– Hotet är inte Sverigedemokraterna, hotet är hur de anda partierna väljer att reagera på Sverigedemokraternas politik, säger Philippe Legrain, som är på besök i Almedalen. 

Han är chef för European Bureau for Policy Advisors, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barrosos egen tankesmedja. Philippe Legrain släppte 2006 boken "Invandrare – vi behöver dem". I höst släpps en uppdaterad version av boken översatt till svenska.

Enligt Philippe Legrain kan man välja tre vägar för att stoppa de nationalistiska partiernas frammarsch, två dåliga och en bra. Det första är att helt ignorera dem, och det fungerar inte. Det andra är att ta in en del av deras problemformulering i sin egen politik. Sett till utvecklingen i Europa fungerar det inte heller.

Legrain förklarar med exemplet Frankrike, där Sarkozy blev allt med negativt inställd till invandring – för att därefter förlora makten. Däremot gick det bra för det högerextrema partiet. Han ser en liknande tendens i Sverige.

– Jag har hört om oroande tecken att politiker i Sverige börjar ändra sin position i invandringsfrågan, säger han.

– När partier i mitten skärper sin flyktingpolitik ger der bara röster åt Sverigedemokraterna. Väljarna tänker då att de lika gärna kan rösta på den som verkligen menar det. 

Enligt Philippe Legrain finns det bara en väg att gå för dem som vill få ut Sverigedemokraterna ur riksdagen.

– Man måste förkasta deras lösningar och i stället visa fram den positiva bilden av invandring.

Han säger att man samtidigt måste ändra diskursen. 

– Ingen vågar annars säga något positivt om invandring, förklarar han. 

Han är kritisk till Jimmie Åkessons förslag att Sverige vill ge mer pengar till Jordanien och andra länder som tar emot stora mängder flyktingar från krigsområden.

–  Varför vill han ge bort pengar utan att få något tillbaka? Det är som att någon i norra Sverige vill flytta till Stockholm, men i stället blir erbjuden pengar för att stanna kvar där. 

– Flyktingläger är bättre än döden, men inte så mycket mer än så. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro