ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Så funkar det att plugga komvux på distans

Anna Åslund · 13 Aug 2018
Uppdaterad 13 Aug 2018
Karin Olsson är rektor på Lernia.

Karin Olsson är rektor på Lernia. Foto: Lernia/Unsplash


Går det att läsa en komvuxutbildning och bo utomlands samtidigt? Och hur vet jag vilka distansutbildningar som finns? Karin Olsson, rektor på Lernia, jobbar bland annat med skolans distansutbildningar och svarar här på de vanligaste frågorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur ansöker jag till en distansutbildning på komvux?

– Du ansöker på samma sätt som andra komvuxutbildningar via din hemkommun. Ofta finns en ansökningswebb så att du kan göra det digitalt. Ett bra tips är att prata med en studie- och yrkesvägledare innan du söker för att hitta den mest effektiva vägen till ditt mål.

Vilka kommuner erbjuder distansutbildningar?

– De allra flesta kommuner har alternativet distansutbildning. De kan vara lite olika från utbildning till utbildning. Om du till exempel ska läsa en enstaka kurs i samhällskunskap så är det vanligt med distans. Men om du istället vill läsa en hel yrkesutbildning är det inte säkert att alla utbildningar finns som distansalternativ.

Kan jag bo utomlands och läsa en distansutbildning?

– Ja, du kan vara utomlands medan du pluggar på distans på komvux. Det viktiga är att du är folkbokförd i en kommun i Sverige. De flesta kommuner har som krav att du skriver ett avslutande prov på plats i skolan. Du gör alla förberedelser och pluggar via webben och har kontakt med din lärare. På provdagen reser du hem.

Hur stor koll har skolan på eleverna som läser på distans?

– Vi på Lernia har mycket kontakt med eleven under kursen. Vi följer eleven i den digitala lärplattform och ser om eleven är aktiv och genomför uppgifterna. När du pluggar på distans så är det helt ok att du själv väljer hur mycket tid du kan lägga just den här veckan. Om du kommer efter i studierna kontaktar vi dig och ser vad vi kan göra för att underlätta.

Går det att få hjälp och vägledning av lärare och studievägledare även när man läser på distans? Hur då?

– Ja, hos oss på Lernia kan du få stöttning via lärplattformen, telefon och mejl. Vi erbjuder också webbgenomgångar i realtid och då kan du ställa frågor direkt till din lärare samtidigt som genomgången pågår. För vägledning så kan du ta kontakt med studievägledare hos kommunen eller hos oss. Studievägledarna är oftast tillgängliga via mejl, telefon eller drop-in-tider.

Hur går examinationsmomenten till?

– Det kan variera beroende på innehållet i kursen. Men du lämnar löpande in bedömningsunderlag under kursen. Det kan till exempel vara en text som du skrivit, en ljudinspelning där du redovisar något eller ett foto som visar vad du lärt dig. Slutexaminationen sker på plats med skriftligt prov och muntliga redovisningar.

Vilka fördelar finns det med att plugga på distans?               

– Att allt finns tillgängligt hela tiden. Det är lätt att lyssna eller läsa flera gånger. Om du känner att du kan något kan du snabbt gå över till annat som du behöver träna mer på. Det är också bra om du har andra åtaganden, som ett jobb, eftersom du kan styra din egen tid. Du pluggar när du kan och vill och du väljer platsen helt fritt.

Vilka nackdelar finns det med att plugga på distans?

– När du pluggar på distans så handlar det mycket om ditt eget ansvar, planering och driv. Det kräver att du själv avsätter tid och planerar för dina studier. Läraren planerar inte på samma sätt för dig som om du skulle läsa i klassrum.

Har man fortfarande en klass när man pluggar på distans? Går det att få kontakt med andra som pluggar?

– Det finns alltid flera som läser andra kurser som man kan ta kontakt med. Våra distanslärare kan också sammanföra en person med en annan om man vill ha en pluggkompis.

pil
Om experten

Namn: Karin Olsson

Gör: Rektor på Lernia.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro