ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Så kommer du som nyanländ in på arbetsmarknaden

Hanna Larsson · 11 Mar 2016
Uppdaterad 15 Mar 2016

Hur kommer jag in på den svenska arbetsmarknaden? Fredrik Möller på Arbetsförmedlingen berättar.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns många sätt att hitta jobb i Sverige, men som nyanländ är det en bra början att ta kontakt med myndigheten Arbetsförmedlingen, som bland annat har i uppdrag att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingens första steg är att se vad du har för kompetens och utbildning, och vad det kan ge för jobb i Sverige.

– Kan du börja arbeta direkt, eller behöver du komplettera med någonting? Vårt mål är att ge dig det stöd och de utbildningar du behöver, säger Fredrik Möller som arbetar på enheten för integration och etablering på Arbetsförmedlingen. 

Han förklarar att personer med erfarenhet från serviceyrken, till exempel butik och restaurang, ofta kan börja söka jobb relativt snabbt. Akademiker däremot brukar behöva validera sin examen och kompetens, och det kan ta lite tid. Samtidigt finns det speciella satsningar som riktar sig mot just akademiker med utländsk examen. Det finns också snabbspår för personer med kompetens inom vissa bristyrken, till exempel läkare, sjuksköterskor, lärare, ingenjörer och kockar.

– Snabbspåren är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och olika fack- och branschorganisationer. Här utvärderas din kompetens, och om kunskaperna inte uppfyller branschens krav erbjuds du kompletterande utbildningar och stöd. Du kan också få praktik som kan leda till anställning, säger Fredrik Möller.

Arbetsförmedlingen erbjuder stöd till personer som har fått uppehållstillstånd och är mellan 20 och 64 år. Den som saknar föräldrar i Sverige kan få hjälp från 18 års ålder.

Här är 3 skillnader mellan den syriska och svenska arbetsmarknaden

Skillnaderna är flera när det gäller arbetsmarknaden i Syrien och Sverige. Metros tidigare redaktionsassistent Nada Zaito listar tre av dem.

Praktik

Ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden är att göra praktik. På så sätt får du mer yrkeserfarenhet, kan visa upp dina kunskaper för arbetsgivaren och öva på svenska. Skillnaden mot Syrien är att praktiken i Sverige oftast inte är betald.

Personligt brev

I Syrien räcker det med att skicka CV när du söker jobb, men i Sverige brukar arbetsgivaren vilja ha ett personligt brev också. Det ska vara max en A4-sida och förklara vilket jobb du söker och varför just du passar för det jobbet. Håll tonen professionell och förklara för arbetsgivaren varför de skulle vilja anställa just dig. Använd inte samma personliga brev till alla jobb du söker, utan anpassa det till varje tjänst.

Rekryteringsföretag

I Sverige är det vanligt med rekryteringsföretag, som hjälper arbetsgivare att hitta personal. Det innebär att det är rekryteringsföretaget du ska ska skicka ditt CV och personliga brev till, och som gör de första jobbintervjuerna. Bli alltså inte förvånad om du kontaktar en arbetsgivare och vill söka jobb och blir hänvisad till deras rekryteringsföretag. 

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro