ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Så länge är du kär

· 14 Maj 2016
Uppdaterad 14 Maj 2016
Hos människan varar en förälskelse vanligtvis i 1,5–2 år.

Hos människan varar en förälskelse vanligtvis i 1,5–2 år. Foto: Alamy


Pirr i magen, hög puls och kinder röda och varma av generade känslor – en förälskelse kan kännas på många olika sätt. Hos människan varar den i 1,5–2 år.

klar

Artikellänk är kopierad

En förälskelse kan vara olika för alla, men de flesta är överens om att det känns skönt att vara nykär. Och inte är det konstigt, för det handlar om hjärnans belöningssystem som avger njutningskänslor vid en förälskelse.

Ulf Ellervik är professor i kemi vid Lunds universitet. Han förklarar att för att förstå vad kärlek är behöver man vara medveten om de olika faser som finns för fenomenet. Den första, lust, är den absolut enklaste och är något vi kan känna för hur många som helst.  Förälskelse, fas två, har däremot att göra med ett helt annat system i hjärnan där signalsubstanserna dopamin, serotonin och noradrenalin gör att man får en fysiologisk respons på en enda person. När det stadiet går över finns den slutgiltiga fasen, djup kärlek eller vänskap.

►LÄS MER: Vad är kärlek? Filosofen, biologen och prästen svarar

Förälskelsefasen är olika för alla, men många beskriver den som att de inte kan se något fel hos personen de är förälskade i. Det beror på olika signalsubstanser och belöningssystemet i hjärnan, förklarar Ulf Ellervik.

En förälskelse hos människan håller i 1–2 år och bygger på att vi har en förväntan, och när den uppfylls får vi belöningen.

– Att vara förälskad är som vilken drog som helst som ger njutningskänslor, säger Ulf.

►LÄS MER: Inga är så känslomässigt vilsna som kärleksexperterna

Det håller dock inte för evigt. När det inte längre finns något nytt att upptäcka försvinner förväntan och känslan av njutning avtar. Hjärnan övergår då till det normala och förälskelsen lägger sig.

– Det är nästan lite tröstande att veta att alla förälskelser tar slut, det är absolut inget konstigt utan det är så för alla. Det ska ta slut, säger Ulf.

Men man hör att folk blir ”förälskade på nytt”, går inte det?

– Nej. Däremot kan man uppleva nya intressen ihop med sin partner som gör att man känner njutning. Belöningssystemet bygger på dopamin och när det frigörs så känner vi en njutningskänsla. Det är en snarlik känsla som den vi upplever vid en förälskelse.

Alla djur blir förälskade men tiden som förälskelsen varar varierar kraftigt. En hund är förälskad i cirka tre månader, en elefant i några dagar och en fågel i bara några minuter, berättar Ulf.

– Av någon anledning har det varit positivt för människan att ha en riktigt lång förälskelsefas, säger han.

Ulf Ellervik.
Ulf Ellervik.Foto: Lunds universitet
klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro