ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Så påverkas du av ljudmiljön på jobbet

Anna Åslund · 13 Aug 2018
Uppdaterad 13 Aug 2018
Lars Berg är grundare av Ljudombudsmannen.

Lars Berg är grundare av Ljudombudsmannen. Foto: Privat/Unsplash


Kollegorna som babblar när du försöker koncentrera dig är ett uppenbart störningsmoment, men varje dag på jobbet hör du även andra ljud som omedvetet stör dig. Enligt Lars Bergh på Ljudombudsmannen behöver våra kontor bli bättre ljudanpassade om de anställda ska väntas prestera på topp.

klar

Artikellänk är kopierad

Telefoner som ringer, kollegan som skriker till en annan tvärs över rummet eller chefen som smäller i dörren är exempel på störningsljud som kan få dig att titta upp och avbryta den arbetsuppgift du håller på med. När ditt fokus väl är brutet kan det ta lång tid att hitta tillbaka. Men det finns också svagare ljud som omedvetet irriterar dig och påverkar adrenalin och stressnivåer.

– Omedvetet uppfattar vår hjärna allt och jobbar med att sortera bort det som inte är relevant. Det är ofta det som gör oss trötta. Tänk känslan när du stänger av köksfläkten. Hur känns det? Vi noterar fläktljudet när vi slår på fläkten men efter ett tag, när ingen ny information noteras, jobbar hjärnan med att sortera bort ljudet från att nå den medvetna hjärnan, säger Lars Bergh, grundare av Ljudombudsmannen.

Olika känsliga för ljud

Han har tidigare arbetat som ljudtekniker och ljudproducent. Idag jobbar Lars Bergh med att utbilda företag i hur de kan minska belastningen av störande ljud på arbetsplatsen. Han menar att det är viktigt att tänka sig örat som en muskel som blir trött och behöver vila.

Känslan av avslappning som du kan känna när du stänger av den där köksfläkten beror på att din hjärna inte längre behöver sortera bort det jobbiga bullret. Liknande ljud kan du höra på jobbet utan att reflektera över det. Men exakt hur känslig varje individ är för ljud på jobbet är svårt att svara på, menar Lars Bergh.

– Det är ofta individuellt, vi är alla olika. En del klarar en högre ljudmiljö och andra blir lätt störda. Bäst är om det finns valmöjlighet att som arbetare på ett kontor kunna välja om man vill sitta i öppet landskap eller i eget rum.

Viktigt med ljudvila

Enligt Lars Bergh leder en dålig ljudmiljö till att de anställda får svårt att koncentrera sig och känner en hög stress eftersom de ofta blir avbrutna.

– Ljud som vi tycker om och själva kan påverka är bra. Det kan vara skönt att lyssna på musik ibland men det viktiga är att inte störa andra och sedan låta öronen få vila. Ljudvila kan inte nog betonas.

Enligt honom har ofta arbetsgivare en bristande kunskap i hur kontor ska utformas för att nå en så bra ljudnivå som möjligt.

– Man måste se till att de öppna landskapen inte är för öppna. Man måste avgränsa och göra det krångligt för ljudet att ta sig fram. Om det är hårt golv ska taket vara mjukt eller tvärtom. I ett rum med fyra väggar ska minst två vara mjuka så att ljudet inte studsar.

Enligt Lars Bergh vet de flesta att buller, alltså oönskat ljud, stör och stressar oss.

– Det här med ljud och ljudproblem är inget nytt eller revolutionerande. Vad som behövs nu är att höja kunskapsnivån hos allmänheten, och speciellt bland arbetsgivare, arkitekter, politiker och fastighetsägare.

pil
Lars Berghs tips för en tystare arbetsplats

– Bestäm vilka regler som gäller på er arbetsplats. Det kan till exempel vara att ni inte ropar högt till varandra i ett öppet kontorslandskap, utan att du går bort till kollegans plats eller mejlar om du vill något.

– Se till att konferensutrustning och ljudslingor för personer med hörselnedsättning fungerar. Ljudslingor, eller teleslingor, gör att personer med hörapparater eller hörselimplantat för bättre förutsättningar att höra vad som sägs.

– Se till att det inte är för korta avstånd mellan de anställdas skrivbord, en meter är att föredra.

– Ha möbeltassar på stolar och bord. Mjuka möbler är bra.

– Ha skrivbord och bord med ljudabsorberande ytor, i dag finns det många varianter på mjuka skrivbord.

– Försök att få ljudvila varje dag, 1-2 timmar per dag är nyttigt. Ljudvila är den där känslan du känner när du stänger av köksfläkten. Sitt en stund i bilen när du parkerat eller gå en liten omväg genom en park på väg hem från jobbet.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro