ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Så renoverar du utan kemikalier

Fredrik Tideman · 6 Mar 2016
Uppdaterad 6 Mar 2016
Katarina Johansson är författare och har tidigare skrivit bland annat om giftiga kemikalier i leksaker. Hon jobbar även på Kemikaliecentrum i Stockholm.

Katarina Johansson är författare och har tidigare skrivit bland annat om giftiga kemikalier i leksaker. Hon jobbar även på Kemikaliecentrum i Stockholm. Foto: TT och Jan-Åke Eriksson


De flesta som ska renovera hemma upptas förmodligen av tankar på färg och form. Men man bör även tänka på vad man använder för material – många innehåller kemikalier som kan vara farliga för både miljö och hälsa.

klar

Artikellänk är kopierad

– För det första ska man fundera på om man verkligen behöver renovera. Om man gör det så tycker jag att man ska välja de mest miljömässiga alternativen, säger Katarina Johansson.

Hon är författare, bland annat till boken ”Den onda badankan: Ditt barn och de osynliga gifterna”. Nu är hon aktuell med boken ”Rumsrent” som handlar om gifter du kan utsättas för, eller sprida i miljön, när du renoverar. Till vardags jobbar hon även på Kemikaliecentrum.

Ett av problemområdena hon har identifierat är målarfärg.

– I vanlig konventionell målarfärg kan det finnas ftalater och nanopartiklar. Även vanliga vattenbaserade miljömärkta färger kan innehålla allergiframkallande konserveringsmedel.

I slutet av februari publicerade Kemikalieinspektionen en tillsynsrapport om allergiframkallande ämnen i färg. Den visade bland annat att flera av färgerna som man kontrollerade och som hade Astma- och Allergiförbundets märkning Svalan innehöll kraftigt allergiframkallande ämnen.

– Våra analyser visar att Svalan-märkningen inte innebär att en färg är fri från allergiframkallande ämnen. Därför är det viktigt att målarna använder skyddshandskar även om färgen är märkt med Svalan, säger Jörgen Rosberg, inspektör på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

►LÄS MER: Därför ska du inte skänka gamla leksaker till ditt barns förskola

Katarina Johanssons tips är att blanda färgen själv, det finns flera fabrikat som säljer färg på påse.

– Så fort man använder torra produkter och blandar i vatten själv så kommer produkten inte att innehålla konserveringsmedel, och det gäller allt från tapetklister till målarfärg. Om man blandar själv så vet man vad det är och det behöver inte vara så komplicerat som det låter.

Ska du lägga golv så rekommenderar Katarina Johansson att använda ett klickbart golv istället för ett där du måste limma för att undvika kemikalier. Dessutom bör du undvika platsgolv.

– De pvc-golv man ser idag är bättre än de som fanns på 70-, 80- och 90-talen. Men pvc är aldrig ett bra material, det framställs av ämnen som är hälsovådliga och när det blir avfall eller om det brinner så uppstår giftiga gaser, säger Katarina Johansson.

Förutom kemikalier som kan vara skadliga för människor så är många produkter också dåliga för miljön, exempelvis flera olika isoleringsmaterial.

– Det som används mest är mineralull och cellplast. Mineralullen är väldigt energikrävande att göra och cellplasten är gjord på en ändlig resurs och ibland kan den behandlas med flamskyddsmedel som inte är hälsosamma. Så det är ganska dåliga alternativ, men billiga och det som är normen. Men här finns det massa intressanta lösningar. Hampa, ull-isolering, cellulosa bland annat. Den dagen det inte används längre så kan det återgå till kretsloppet på ett sätt som inte andra material kan göra, säger Katarina Johansson.►LÄS MER: Debatt: Snälla föräldrar, sluta köpa giftiga leksaker till era barn

Hon tror att medvetenheten hos allmänheten är låg när det gäller kemikalier som man kan stöta på när man renoverar.

– Man tänker att det som är norm är okej, ”alla har det och det är säkert inte farligt”. 

Hon tycker att informationen om produkterna ofta behöver bli bättre och mer lättillgänglig för konsumenterna.

– Det finns mycket information när man väl börjar leta på myndigheters hemsidor till exempel. Men sen tycker jag att det borde vara enklare att få veta vad en vara innehåller. Kemiska produkter som lim och färg kan man läsa på säkerhetsdatablad och ta reda på om det finns några farliga ämnen i det, men när det gäller varor som golv och skivmaterial så har man som konsument svårare att få fram informationen. Mer transparens hade varit bättre, och en starkare lagstiftning.

►LÄS MER: Vet du om din deo innehåller förbjudna ämnen?

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro