ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Så ska du agera när du möter vilt

Metro.se · 22 Okt 2019
Uppdaterad 22 Okt 2019
– Det kan vara rent livsfarligt att kalla till sig en okopplad hund ifall man stöter på en björn, säger Tom Arnbom.

– Det kan vara rent livsfarligt att kalla till sig en okopplad hund ifall man stöter på en björn, säger Tom Arnbom. Foto: Wikimedia commons/ WWF


Gillar du långa promenader i skogen? Då kan det vara bra att veta hur du ska agera om du stöter på vilda djur. Rovdjursexperten Tom Arnbom på WWF ger sina bästa tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje år rapporteras det om folk som har stött på björnar, älgar och vildsvin. Det är egentligen ganska ovanligt, säger Tom Arnbom. Och oftast går det bra. Dessa djur är vanligtvis inte så intresserade av människor, utan de tamdjur vi har med oss ut på promenaden, menar Tom Arnbom.

– Har du en hund så håll den kopplad. Oftast är det hunden en björn eller så är intresserad av och den ser dig egentligen inte. Det kan vara rent livsfarligt att kalla till sig en okopplad hund ifall man stöter på en björn, säger Tom Arnbom.

Djur som precis har fått ungar, vaknar ur vinterdvalan eller är unga kan vara lite extra skyddande eller nyfikna. Det viktigaste är att hålla sig lugn. Om du nu skulle stöta på något av dessa djur så finns det metoder du kan ta till.

pil
Så agerar du när du möter dessa djur

Björn: Se till att prata högt. Har du hunden kopplad så fortsätt ha det. Om hunden inte är kopplad så kalla inte in den. Backa sedan långsamt. Skulle björnen mot all förmodan attackera, så rulla ihop dig till en boll och skydda huvudet.

Lodjur: Man behöver absolut inte vara rädd för lodjur. Det är bara att gratulera att du lyckats se en. Står du stilla och kollar på den så försvinner det snabbt. De är väldigt skygga och mer rädda för oss än vi för den.

Älg: Älgar är riktigt farliga om man kommer för nära. Skulle du se en älg så gå inte förbi den. Ta en annan väg. Det är inte hornen som är farliga, utan de vassa hovarna. De sparkas. Håll avstånd. Skulle den attackera så göm dig bakom ett träd. De är väldigt snabba.

Varg: Det finns inga fall i modern tid där vargar har attackerat människor i det vilda. Det du kan göra är att skrika och gå emot den så brukar de springa iväg. Ungvargar kan dock vara lite nyfikna, speciellt om du har hund. Samma sak gäller här som med de andra djuren. Håll hunden kopplad och om hunden är lös så kalla inte in den.

Vildsvin: Vildsvin ska man vara försiktig med. Speciellt suggor med ungar. Då är de farliga. Möter du en så stå stilla och titta på den. De springer oftast inte efter en. Skulle de attackera så sparka och slå. Det brukar räcka med en gång så sticker vi.

Källa: Tom Arnbom, rovdjursexpert WWF.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro